Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

BDP je u trećem kvartalu porastao za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.


Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP porastao 2,4 posto.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Objavljeni podaci za treći kvartal: BDP veći za 2,7 posto Ravnatelj DZS-a Marko Krištof (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Državni zavod za statistiku objavio: Rast BDP-a u drugom tromjesečju ubrzao na 2,9 posto

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje ima pozitivnu stopu promjene od 0,8 %, a u odnosu na isto tromjesečje 2018. realno je veći za 2,8 %.

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u trećem tromjesečju 2019. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga te potrošnje kućanstava.

Najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a u trećem tromjesečju 2019. ostvaren je u djelatnosti trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala, a najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren je u djelatnosti prerađivačka industrija.