Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

BDP je u trećem kvartalu porastao za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.


Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP porastao 2,4 posto.

Vezani članci Zastave ispred zgrade Europskog parlamenta Tonemo i više od prve procjene: Europska komisija objavila nove prognoze za Hrvatsku Tablica globalne konkurentnosti Realnost ili prazna obećanja? Pitali smo kandidate za parlament kako oni planiraju riješiti ekonomsku krizu uzrokovanu koronavirusom

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje ima pozitivnu stopu promjene od 0,8 %, a u odnosu na isto tromjesečje 2018. realno je veći za 2,8 %.

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u trećem tromjesečju 2019. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga te potrošnje kućanstava.

Najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a u trećem tromjesečju 2019. ostvaren je u djelatnosti trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala, a najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren je u djelatnosti prerađivačka industrija.