Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

BDP je u trećem kvartalu porastao za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.


Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP porastao 2,4 posto.

Vezani članci Videozid: Fiskalizacija - 3 Dnevnik Nove TV došao je do podataka o fiskalizaciji u siječnju - u najmanju su ruku zanimljivi Ilustracija Dobre vijesti o rastu BDP-a kao utjeha dok stišće nova kriza: Gospodarstvo se snažno oporavlja

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje ima pozitivnu stopu promjene od 0,8 %, a u odnosu na isto tromjesečje 2018. realno je veći za 2,8 %.

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u trećem tromjesečju 2019. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga te potrošnje kućanstava.

Najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a u trećem tromjesečju 2019. ostvaren je u djelatnosti trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala, a najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren je u djelatnosti prerađivačka industrija.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju