Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

DNEVNIK.hr nastavlja pratiti hvalevrijedan projekt Croatian Makers kojim će se, zahvaljujući najuspješnijoj hrvatskoj crowdfunding kampanji, školarcima omogućiti da se susretnu s BBC Micro: Bit računalima.


Nenad Bakić na press konferenciji objavio je plan aktivnosti projekta BBC micro:bit - STEM revolucija i slanje prvih 7000 primjeraka BBC micro:bit računala školama i ustanovama Croatian Makers lige.

Vezani članci Slika nije dostupna "U lošem školstvu je zakopano jako puno dobrih učitelja" Slika nije dostupna ''Ono što trenutno nudi hrvatsko školstvo je tragično''

"Užasno smo uzbuđeni", rekao je na početku Nenad Bakić, predsjednik IRIM-a.

Zahvalio se Microsoftu Hrvatske, veleposlaniku Ujedinjenog Kraljevstva i Uredu Predsjednice na sudjelovanju u projektu i podršci.

Novinarima se obratio i veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Andrew Dagleish.

"Croatian Makers radili su s veleposlanstvom Ujedinjenog Kraljevstva već neko vrijeme. Kad su nam prišli oko micro:bit računala i kako to mogu implementirati u hrvatsko školstvo, bili smo oduševljeni da postoji interes za nešto što je pokazalo odlične rezultate već u Velikoj Britaniji", poručio je Dagleish.

Micro:bit unaprijedit će obrazovanje u Hrvatskoj

Direktor Microsofta Hrvatska, Ivan Vidaković, također je izrazio zadovoljstvo uspjehom projekta.

"Ponosan sam da smo se prepoznali kao partneri već neko vrijeme. Osobno ne vjerujem da se Hrvatska može prepoznati bez STEM-a. Vjerujem da je ovo tek mali korak u pokretanju obrazovanja u Hrvatskoj, ali važan korak", istaknuo je.

Dodao je da će micro:bit unaprijediti obrazovanje u Hrvatskoj.

"Izuzetno potičemo programiranje u školama. Prošle smo godine uveli WiFi u 25 srednjih i 25 osnovnih škola u Hrvatskoj", naglasio je Vidaković.

"Uvjeren sam da ćemo dobivati sve više i više završenih studenata iz STEM područja u budućnosti", zaključio je.

Stiže nova pošiljka micro:bit računala, bit će ih ukupno 22.000

"15.000 mikrobitova već je u Zagrebu, a prvih 7000 kreće prema školama već danas. Iako je hrvatsko školstvo loše, hrvatske škole imaju čitav niz kvalitetnih edukatora", rekao je Bakić.

Spomenuo je i donaciju MUP-a kao zanimljivost tijekom kampanje za skupljanje sredstava za financiranje nabavke micro:bit računala za hrvatske škole.

Istaknuo je nabavku još dodatnih 7000 micro:bit računala za škole, tako da će se brojka tih računala popeti na ukupno 22.000 u Hrvatskoj.

Projekt micro:bit Bakić je nazvao možda i najbitnijim projektom BBC-ja ikad.

Skroman izgledom, velik mogućnostima

"Makar je skroman izgledom, ulazne barijere za rad micro:bitom su iznimno malene. To znači da ima velike mogućnosti i bogat ekosustav", istaknuo je Bakić.

"Nakon Velike Britanije, micro:bit je masovno uveden i u školstvo Islanda, a u planu su projekti i u Norveškoj", dodao je.

"Vjerujem da ćemo napraviti katalizatorski učinak na školstvo", zaključio je.

"Sva sredstva koja smo skupili, preko 250.000 dolara namijenili smo radu takozvanim ambasadorima koji promiču ovaj projekt i provode edukaciju", rekao je Bakić.

Zahvalio je, na kraju, na ogromnoj podršci javnosti ovom projektu. "Mislim da smo dirnuli u srce odraslih ljudi kroz mogućnosti njihove djece", poručio je na kraju predsjednik IRIM-a.

BBC micro:bit – STEM revolucija je novi projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji je do sada bio najpoznatiji po organiziranju Croatian Makers lige - natjecanja iz robotike koje okuplja preko 360 škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova po Republici Hrvatskoj i otprilike 8000 njihovih učenika i učenica.

BBC micro:bit uzbudljiva je nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. STEM revolucijom žele je masovno uvesti u hrvatske škole.

Croatian Makers liga i drugi projekti IRIM-a

Projekt je pokrenut početkom 2016. godine s ciljem širokog uključivanja robotike, automatike i programiranja u edukaciju učenika i učenica osnovnoškolskog uzrasta. Kroz projekt je uključeno više od 360 škola i ustanova u Republici Hrvatskoj i otprilike 8000 njihovih učenika i učenica, donirano više od 1800 edukacijskih robota i organizirana je edukacija svih nastavnika uključenih u projekt.

Projekt je većinom privatno financiran, a podržavaju mnoge institucije i pojedinci poput Igora Rudana, našeg najcitiranijeg znanstvenika i jedinog hrvatskog člana Royal Societyja. Od šk. god. 2016./2017. Croatian Makers liga je i pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Drugi projekti IRIM-a:

• Zajedno smo jači projekt: Internet of Things i Logo projekt u kojem smo najboljim i najzainteresiranijim ustanovama CM lige donirali dodatnu robotičku opremu i organizirali razne natječaje za učenike i učenice.

• STEM auto u kojem posjećujemo manja mjesta Hrvatske i održavamo besplatne radionice robotike (trenutno STEM auto putuje po Dalmaciji i otocima).

Više informacija o ovom i drugim projektima IRIM-a možete pronaći na našoj web-stranici CroatianMakers.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju