Obavijesti Video Pretražite Navigacija
željko batistić

Jedan od najuspješnijih hrvatskih menadžera otkrio: ''United Grupa u Hrvatsku uložila vrijednost Pelješkog mosta''

Željko Batistić
Željko Batistić Foto: United Grupa
Jedan od najuspješnijih hrvatskih menadžera u telekom svijetu Željko Batistić zadnje četiri godine živi u Milanu, odakle trasira tehnološki razvoj United Grupe. Uloga potpredsjednika za tehnologiju United Grupe, do lani je na hrvatskom tržištu bila manje vidljiva. Otkako je Grupa u Hrvatskoj krenula s razvojem Telemacha to se promijenilo. Batistić razmišlja o tome da se kroz koju godinu vrati u Hrvatsku.

''Lani smo najavili velike investicije, od 250 milijuna eura, u mobilne i fiksne mreže Telemacha u Hrvatskoj. Ooklina nagrada za najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj jedan je od prvih dokaza realizacije naših obećanja. Naša 5G mreža sad je dostupna u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru te u brojnim manjim gradovima. Od početka turističke sezone Telemachov 5G pokrit će cijelu Hrvatsku'', rekao je potpredsjednik za tehnologiju United Grupe Željko Batistić u intervjuu za Jutarnji list. Najavio je daljnje investicije u najnaprednije tehnologije, inovativne pakete mobilnih i fiksnih usluga koje pružaju najveću vrijednost za novac i vrhunsko korisničko iskustvo

Pročitajte i ovo Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grupe MEĐUNARODNA NAGRADA EMMY Izvršna direktorica United Grupe: "Nadamo se dobiti nove ideje i prilike za partnerstvo i koprodukciju te, naravno, da pokažemo svijetu svoje sadržaje" Dražen Mavrić, predsjednik Uprave Nove TV, i Paula Klaić Saulačić ZAVRŠENO POLUFINALNO OCJENJIVANJE U Dubrovniku biraju najbolje telenovele za nagradu Emmy: "I u budućnosti namjeravamo raditi velike stvari"

Batistić je otkrio da je United Grupa u zadnje dvije godine u Hrvatskoj uložila oko 450 milijuna eura. ''To je nešto manje od 3,5 milijardi kuna, što je ekvivalent vrijednosti Pelješkog mosta'', rekao je. ''Uz 5G, izgradili smo vlastitu nacionalnu optičku mrežu koja spaja većinu gradova u Hrvatskoj i počeli graditi optičku mrežu do korisnika, takozvani FTTH. Ta mreža sad pokriva 100.000 kućanstava u Hrvatskoj najbržim fiksnim internetom. To je prva 10G fiksna mreža u Hrvatskoj'', opisao je Batistić. Dodao je da im je cilj učvrstiti poziciju tehnološkog lidera te korisnicima nastaviti nuditi atraktivne usluge u skladu s onime što uistinu trebaju. ''Jednostavnost i transparentnost naše su ključne vrijednosti, a to prepoznaju i naši korisnici, čiji broj iz dana u dan raste, zbog čega smo na dobrom putu da zauzmemo drugo mjesto po veličini operatera u Hrvatskoj'', navodi.

To zvuči kao da planirate preteći A1 Hrvatsku u idućih godinu dana. Je li vam to stvarno plan?

''Treba biti realan. Tek smo od lani na tržištu pod brendom Telemach Hrvatska. Podsjećam da smo ove godine krenuli u integraciju Optima telekoma. Potrebno je vrijeme, ali to je ostvarivo. Inače, treba prepoznati rezultate koje imamo već sada. Telemach je u Hrvatskoj s Optimom oko 60 posto prihoda svog prvog idućeg konkurenta, a planiramo nastaviti. Već sad rastemo brže od tržišta''.

Batistić je rekao da se očekuje da će ove godine prodaja 5G mobitela nadmašiti prodaju svih ostalih generacija mobitela, a već iduće godine 70 posto prodanih mobitela bit će 5G. ''United Grupa je strateški ušla u proizvodnju zelene energije. Plan nam je u iduće dvije godine postati potpuno ugljično neutralna kompanija. Usporedbe radi, cijeli svijet to planira do 2050. godine. Uložit ćemo 100 milijuna eura u vjetroelektrane, solarne i druge održive izvore energije. Tako ćemo moći računati na kontinuitet cijena energije, što je važno za kontrolu troškova i garanciju da korisnicima možemo nuditi najbolje proizvode po najboljim cijenama'', otkrio je.

U Hrvatskoj imate TV kuće, sad telekom operatera, ali još ne i svoj ICT. Hoćete li kupovati ICT ili United Cloud dolazi u Hrvatsku?

Upravo sam imao sastanak o toj temi. Plan je da do kraja ove ili početkom iduće godine u Hrvatskoj otvorimo podružnicu United Clouda. Standardni poslovni odnosi s tvrtkama koje rade ICT danas nisu dovoljni jer se svijet prebrzo mijenja, odgovorio je za Jutarnji. Dodao je da za početak u United Cloudu planiraju zaposliti desetak ljudi, a naglasio je da je tešk oreći hoće li kupovati druge ICT kompanije. ''U Hrvatskoj ne planiramo raditi velike IT poslove za državu, ali automatizaciju IT-ja u cloudu, posebno za male i srednje biznise, da. Možda i najveća prilika na hrvatskom tržištu su RRF fondovi EU, kojima je jedan od glavnih namjena financirati sveobuhvatnu digitalnu transformaciju. To su novci EU za jačanje konkurentnosti Hrvatske'', rekao je Batistić.

HT i A1 imaju svoje podatkovne centre. Hoćete li vi svoj u Hrvatskoj graditi ili kupiti?

Razmatramo obje opcije i čini mi se da je realnije da radimo nešto po svojoj mjeri, ali ostavljam mogućnost da to bude i kroz akviziciju''

Na pitanje kakva su mu očekivanja od novog Zakona o elektroničkim komunikacijama potpredsjednik za tehnologiju Inited Grupe rekao je da Telemach namjerava značajno više investirati u svoju mobilnu mrežu, a zbog 5G-a to će morati i ostali operateri. ''Riječ je o tehnologiji koja traži nešto gušće postavljanje baznih stanica. U Hrvatskoj je regulativa po tom pitanju puno stroža od preporuka EU-a i veliki je problem ishoditi dozvole za izgradnju. Kad bi se taj proces pojednostavio i ubrzao, to bi bilo dobro za cijelo tržište. Drugi problem je regulacija cijele infrastrukture koja služi za razvoj brzog interneta. To nije samo DTK, već i kanalice u zgradama. One su građene po raznim modelima i predstavljaju dio zajedničkog prostora zgrada. Treba ih prepoznati kao dio infrastrukture i regulirati njihovo korištenje'', odgovorio je Batistić za Jutarnji list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene