Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U vrijeme poklada

Rađanje djece priziva se i "lupanjem pijetla": Općina koja od izumiranja čuva i selo i običaje

Lupanjem pijetla protiv loše demografije - 1
Lupanjem pijetla protiv loše demografije - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Žolt Micheli Žolt Micheli Foto: DNEVNIK.hr Lupanjem pijetla protiv loše demografije - 1 Lupanjem pijetla protiv loše demografije - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lupanjem pijetla protiv loše demografije - 2 Galerija 1/3 >>
Gradnja novih vrtića i ulaganje u mlade - dio je demografskih mjera općine Bilje, a rađanje djece priziva se i tradicionalnim "lupanjem pijetla". Riječ je o starom običaju koji su u baranjski Vardarac donijeli Mađari, a organizira se u vrijeme poklada.

Baranjski Vardarac je u znaku pijetlova. Od kuće do kuće, mladići prerušeni u pijetlove, vrebali su koke, a domaćini su ih darivali jajima. Mladići mogu ući u dvorišta te loviti kokoši. Ukoliko neku ulove, nose ju sa sobom. 

Pročitajte i ovo Veliki četvrtak, procesija Ususret Uskrsu Danas je Veliki četvrtak: Znate li što se obilježava i koji su običaji? Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast

Ovim starim mađarskim običajem priziva se plodna godina, ali i rađanje novog života. Središnji je događaj Kokošuteš, odnosno, lupanje pijetla.

"U Vardarcu žrtvujemo pijetla zbog toga što je pijetao simbol plodnosti. Mi nešto žrtvujemo da više djece bude u naselju", pojasnio je Žolt Micheli, organizator manifestacije. .

Zavezanih očiju u umjetnog pijetla udaraju neudane djevojke.

"Po legendi se kaže da ako neka djevojka pogodi pijetla, znači da će se udati ove ili sljedeće godine", pojasnila je Dora Rebeka, sudionica natjecanja.

Djevojke imaju jedan pokušaj kojim, nakon što su se vrtile par krugova kako bi im se zavrstilo u glavi, kroz maramu pokušavaju udatiri pijetla. 

Tridesetak djevojaka pokušalo je pogoditi glavu pijetla. To je uspjela samo jedna, pa ako je suditi po ovom običaju, neće biti puno svatova

Djece na području općine Bilje, ipak ima. Pokazuju to i pune ulice pjetlića, djece prerušene u pijetlove, zbog kojih se grade novi vrtići i subvencioniraju troškovi.

"Ima djece, a mislim da nije kod nas još toliko loše da svi idu van", rekla je Leda Beljak iz Tikveša.

No, ima i onih koji su jato napustili.

"Nama je jedna obitelj otišla prošle godine sa četvero djece. U maloj sredini to puno znači", požalila se učiteljica Osnovne škole Vardarac, Margita Mišković.

Zato se Vardarac protiv loše demografije bori ovom manifestacijom, čuvajući od izumiranja i običaje i selo

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene