Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaraju se

Velika promjena za 840.000 građana: Banke smanjuju minuse, ljudima šalju obavijesti da vrate novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani su počeli dobivati obavijesti banaka o ukidanju prešutnih prekoračenja po tekućim računima. Nude im kredite kako bi zatvorili dugove po minusima koji se sada zatvaraju.

Banke su počele slati obavijesti o ukidanju prešutnih minusa po tekućim računima i građanima nude kredite kako zatvore dugove, piše Večernji list. Kako bi se otplatila dugovanja nakon što se ukinu prešutna prekoračenja, banke nude kredite na godinu dana. Trenutno takvu vrstu prekoračenja koristi čak 840.000

Građani trenutačno mogu koristiti dvije vrste minusa – dopuštena i prekoračena. Na ova druga Hrvatska je narodna banka nedavno upozoravala nakon što su utvrdili da ona čine više od 95 posto svih prekoračenja. Ona su, također, 30 posto skuplja i iznose do 300 posto mjesečnih primanja.

Koja je razlika?

Osim razlike u visini kamata, postoje i druge razlike između dopuštenog i prešutnog prekoračenja.

HNB objašnjava da je dopušteno prekoračenje '' iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje potrošaču na temelju ugovora o tekućem računu sklopljenog u pisanom obliku, dok je prešutno prihvaćeno prekoračenje ono pri kojem banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa potrošača ili dogovoreno prekoračenje''.

Pročitajte i ovo Prazni džepovi Od iznimke postalo pravilo Kad ste zadnji put provjerili minus na tekućem? HNB upozorava na praksu banaka koje ljudi postaju svjesni tek kada stigne poziv

Dopuštena prekoračenja su ugovori o kreditu i za njih je predviđena puna zaštita potrošača koja uključuje ograničenje efektivne kamatne stope, postupnu otplatu u 12 rata, cjelovito informiranje potrošača o proizvodu, kao i prethodno utvrđivanje kreditne sposobnosti.

S druge strane, kod prešutnog prekoračenja odnos je reguliran ugovorom o tekućem računu, pa se na izvještavanje potrošača primjenjuju odredbe Zakona o platnom prometu. Banka ima jedino obvezu pružiti informacije o kamatnoj stopi i naknadama. Osim toga, za prešutno prekoračenje nije obvezna procjena kreditne sposobnosti, ne primjenjuje se ograničenje visine EKS-a, a nije obvezna ni primjena odredbe o otplati duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja.

Što HNB predlaže?

HNB je predložio izmjene u Zakonu o potrošačkom kreditiranju kojima bi se uvelo da se odredi obveza ograničenja EKS-a kod prešutnog prekoračenja i da se banku obveže da ponudi otplatu duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prešutnog prekoračenja. Traži se i da maksimalni iznos prešutnog prekoračenja bude 1500 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene