Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruga Franak tvrdi

'Banke koriste sva moguća sredstva da izvrše pritisak i da posiju paniku u javnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak prozvala je Udrugu banaka zbog izjave kako bi trošak Vladina rješenja za franak na kraju mogli platiti porezni obveznici. Poručuju kako je riječ o pritisku moćnog bankarskog lobija na javnost i na članove Vlade.

Zbog divljanja tečaja švicarca Emanuela Mandić nije mogla otplaćivati rate kredita. Banka joj je otkazala ugovor. Čeka je ovrha. "Ovrha na tekući račun s cijelim iznosom i blokirana plaća, blokirani su mi svi prihodi", kaže.

Pročitajte i ovo Kredit: Ilustracija - 4 Očekuje se odluka suda EU Vrhovni sud donio dvije važne odluke za predmete koje građani vode protiv banaka: ''To će biti spasonosno rješenje'' Slika nije dostupna Problem 'švicarca' Ministarstvo financija: Aneksi ugovora o konverziji švicarca u euro su protuzakoniti

Da dužnike poput Emanuele, ali i one koji su već otplatili kredit treba obuhvatiti konverzija u eure koju priprema Vlada, smatra aktivist Goran Aleksić. Predlaže i da se one koji su krenuli u tužbu oslobodi sudskih troškova.

"Dužnicima koji su već otplatili kredite treba omogućiti da im se vrate preplaćene kamate zakonom, tako da ne moraju ići u tužbe. Dužnici kojima su krediti otkazani, a još nisu ovršeni, treba omogućiti da im se prije ovrhe smanji preostala glavnica na način koji se smanjuje nama koji smo još uvijek u kreditima", kaže Aleksić.

Dužnici zadovoljni, banke i ekonomisti suzdržani

Aleksić tvrdi da troškove konverzije banke neće ni osjetiti jer su nezakonitim povećanjem kamata zaradile 5 milijardi kuna. Iz Udruge banaka - druga priča. Hrvatska udruga banaka izražava zabrinutost da bi trošak neodrživog zakonskog rješenja koje ne poštuje niti nedavnu presudu Vrhovnog suda koja je izrijekom potvrdila valjanost ugovora s valutnom klauzulom u CHF, na kraju mogli platiti porezni obveznici.

Udruga Franak poručuje - to je pokušaj pritiska na Vladu. "Naravno, banke koriste sada sva moguća sredstva da izvrše pritisak i na javnost i da posiju paniku u javnosti da će sav trošak te konverzije ići iz državnog proračuna što nije točno", ističe Božo Ivošević iz udruge Franak.

Stav Udruge banaka, vladajući ne žele komentirati. Stručnjaci kažu, na zakonsko rješenje koje sprema Vlada, banke mogu odgovoriti ustavnom tužbom. "Ukoliko oni budu podnosili neke pravne lijekove tada će zapravo ovisiti o x faktora, o x činjenica će se procjenjivati tko je tu eventualno oštećen ili nije", smatra Dijana Kladar, odvjetnica udruge Potrošač.

A najviše se oštećenim smatraju oni s kreditom u švicarcima. Do konkretnog rješenja države - broje dane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene