Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neka plate sami

Bandić poručio Plinari: Ne prevaljujte trošak zamjene plinomjera na građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osvrćući se na odluku HERA-e kojom je zagrebačkoj Gradskoj plinari dozvoljeno da u 250.000 kućanstava krene s naplatom obvezne zamjene plinomjera, gradonačelnik Bandić se založio da taj trošak padne na leđa same Plinare.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kritizirao je danas namjeru Gradske plinare Zagreb da temeljem pozitivnog mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) započne s naplatom plinomjera koji se u 250 tisuća zagrebačkih kućanstava moraju mijenjati svakih osam do deset godina te zatražio da to uđe u cijenu standardne usluge, kao što je bilo i do sada.

"Moja je želja da se to uklopi u cijenu standardne usluge, a ako Gradska plinara to ne posluša, imamo načina kako da ih na to privolimo", kazao je Bandić na konferenciji ze novinare u Gradskoj upravi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ja sam poseban!' VIDEO Bandić pobjednički govor započeo čitanjem pisma dječaka s Črnomerca Slika nije dostupna Čestitao Bandiću Ostojić priznao poraz: S Bandićem će nam trebati jako, jako puno sreće

>> Bandić: Ja sam odgovoran ako nekome padne snijeg s krova na glavu!

Bandić je to ocijenio najjednostavnijim rješenjem jer bi građani, u protivnom, trebali platiti za novi plinomjer 250 kuna žive li u stanu, a 300 kuna ako žive u obiteljskoj kući. "Vjerujem da u Gradskoj plinari imaju i dovoljno razboritosti i dovoljno para da tako učine i da ne prevaljuju trošak na teret građana ostvarujući pritom dobit od još 20 milijuna kuna", kazao je Bandić i dodao kako "poštenje nalaže da svakih osam do deset godina investiraš nešto u onoga od koga živiš".

Na upit novinara zašto u Zagrebu nije, kao u Rijeci, sufinancirana nabavka i ugradnja razdjelnika toplinske energije u stanovima, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras je pojasnio da ti razdjelnici nisu mjerači topline.

Dodao je da bi u Zagrebu, u 90 tisuća stambenih jedinica, s prosječnom cijenom od 2.600 - 2.700 kuna, za to trebalo izdvojiti oko 180 milijuna kuna. "Pripremamo elaborat jer Grad Zagreb ne može parcijalno ulaziti u dvije-tri zgrade, a razgovarat ćemo s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatskom elektroprivredom (HEP) da zajedno riješimo problem i apliciramo na strukturne fondove EU", kazao je Maras.

Bandić je pak dodao da će Grad Zagreb, kada mu HEP prepusti distribuciju i prodaju električne energije, to riješiti za četiri godine. Napomenuo je da mnoge europske metropole imaju u svojoj ingerenciji i distribuciju i proizvodnju električne energije.

Bandić se, na pitanje novinara, osvrnuo i na ugradnju vodomjera. Podsjetio je da se prije pet godina počelo s pilot projektom ugradnje vodomjera u Prečkom, a da je to Zagrebački holding trebao nastaviti. "Zašto nisu, pitajte njih", dodao je.

Kritizirao je rad cijelog Zagrebačkog holdinga napominjući da je kontrola kapitala i stvaranje funkcionalnih cjelina zbog smanjenja troškova bila je intencija osnivanja Holdinga, a ne zapošljavanje novih 300 ljudi te se založio za depolitizaciju uprave jer bi, dodao je, "'know how' gdje su u upravi političari, a u nadzornom odboru i skupštini stručnjaci, i Njemačku za četiri godine bacio na koljena".

Najavio je da će idući tjedan u Gradskoj upravi podastrijeti podatke o stanju u Holdingu 2008., u vrijeme primopredaje između bivšeg i sadašnjeg predsjednika uprave Holdinga, Slobodana Ljubičića i Ive Čovića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene