Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODVAJANJE OTPADA

Bandić opet bahat: "Valjda ću ja odlučiti kad ćemo na Jakuševac, ne vi valjda, alo"

Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Odvajanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/6 >>
Pune četiri godine naše vlasti znaju da ćemo od prvog dana veljače morati odvajati otpad u vlastitim domovima. No, rok ih je ipak zatekao pa neki gradovi tu obvezu još nisu ispunili. Ako je ne ispune, plaćat će kazne. Iz lokalnih proračuna, koje pune građani.

U gradu Samoboru se vode parolom "zavrtimo otpad" jer se radi uštede prostora na jednom "vrtuljku" nalaze četiri kante u kojima građani razvrstavaju svoj otpad. U roku tri mjeseca takav vrtuljak bi se trebao naći ispred svake zgrade.

Pročitajte i ovo Gospodarenje otpadom (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Novi dogovor i promjene Zagrepčani dobivaju čipirane kante za smeće, digitalne kartice i rok za odvajanje Slika nije dostupna "To nije politika ovog grada" Bandić potvrdio: Komunalni redari neće kažnjavati Zagrepčane zbog neodvajanja otpada

Razvrstavanje otpada mora se omogućiti i ispred svake obiteljske kuće, a njegov odvoz naplaćivat će se po količini. Tako govori Uredba koja je stupila na snagu 1. studenog. Da tu obvezu ispune, gradovi imaju još tri mjeseca.

"Mi smo već krenuli i prije nego što je ta uredba donesena, a u ta tri mjeseca mislim da ćemo na području grada Samobora konkretno primjeniti ono što uredba govori", kaže Željko Stanec, zamjenik gradonačelnika Samobora.

Primijenio je to malo koji grad, iako se za ovaj rok zna od 2013. godine. Pa se tako ni u Zagrebu ne mogu naći kante ispred svake kuće. Hoće li to ispuniti u sljedeća tri mjeseca, gradonačelnik Milan Bandić nije htio odgovarati.

"Vaše je legitimno da pitate, moje je da vam kažem da ćemo o tome govoriti na Jakuševcu ili na pročistaču. Jer ljudi bolje pamte kada vide na licu mjestu", rekao je Bandić.

Na pitanje novinara mogu li otići na Jakuševac, Bandić je odgovorio da ne mogu. "Ovo nije Jakuševac, ovo je Velesajam. To ću ja valjda odlučiti kad ćemo se vidjeti na Jakuševcu. Ne vi valjda, alo", odgovorio je Bandić.

Iz Ministarstva zaštite okoliša poručuju kako za sve koji ne uspostave sustav za odvajanje otpada slijede kazne.

"Za jedinice lokalne samouprave koji neće u roku propisanom Uredbom o gospodarenju otpadom donijeti odluke i uspostaviti sustav naplate prema količini otpada (...) predviđena je prekršajna kazna u iznosu od 100.000 do 300.000 kuna", poručuju iz Ministarstva.

Najavljuju i kako bi ministar Tomislav Ćorić idući tjedan trebao predstaviti plan kojim će se brže provesti Uredba. No detalje ne otkrivaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene