Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Zagrebu je otvoren dvodnevni simpozij o gospodarenju otpadom na kojemu sudjeluje više od 300 domaćih i stranih stručnjaka. Prisutni su i političari.


Dvodnevni XII. međunarodni simpozij "Gospodarenje otpadom Zagreb 2012." otvoren je danas u Gradskoj skupštini gdje više od 300 stručnjaka iz Hrvatske i europskih zemalja proširuje znanje i razmjenjuje iskustva radi uspostave što kvalitetnijeg sustava u svim segmentima gospodarenja otpadom.

Simpozij je otvorio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, koji je rekao kako o njemu i mnogim njegovim kolegama ovisi koliko će biti sposobni i brzi primijeniti najnovije spoznaje iz struke i osigurati građanima vidljivo i mjerljivo poboljšanje kvalitete života.

Rekao je kako ih ništa ne sprečava da već danas isplaniraju kako u Zagrebu i u drugim gradovima pokrenuti odvojeno prikupljanje komunalnog otpada i tome prilagoditi naplatu. "Gradske uprave ništa nije sprečavalo ni da to naprave prije nekoliko godina, dapače, zakon ih je na to i obvezivao", ustvrdio je Zmajlović ističući posebno velika očekivanja od Grada Zagreba i njegovih čelnika. "Mi smo ujedno i u prilagodbi navikama i standardu kvalitete života kakvu poznaje većina građana u zemljama članicama Europske unije, a ponekad se čini da smo upravo u tom dijelu godinama daleko", ocijenio je Zmajlović.

Vezani članci Milan Bandić i privatizacija skupog otpada - 1 Provjereno istražuje: Tko su pravi gospodari otpada u Zagrebu i zašto Grad ne zarađuje na odvajanju? Otpad, ilustracija - 4 Novi udar na džepove građana, zbog otpada najavljene kazne: "To tako neće ići, odnosno to će koštati"

>> Vujić na Županijskoj skupštini: Ne mogu izbrisati Marišćinu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je da je Zagreb lučonoša u ekološkom osvješćivanju, uzor svima u Hrvatskoj u onome što je napravio, a nije napravljeno više od pola posla. Rekao je da imaju 99,83 posto pokrivenosti grada odvozom komunalnog otpada, devet reciklažnih dvorišta, dvije kompostane i dvije u pripremi te sanirani deponij otpada na Jakuševcu po najmodernijim europskim dostignućima i jedan od najmodernijih pročistača otpadnih voda na jugoistoku Europe.

"Ali - mi nemamo ekološke kulture, mi ne recikliramo otpad, što je preduvjet termičke obrade otpada", ustvrdio je i rekao kako će biti zahvalan ako simpozij tome malo pridonese. "Imamo određenu ekološku infrastrukturu, ali nemamo ekološke kulture", rekao je i najavio da će im temeljna zadaća biti "dizanje ekološke svijesti", smatra Bandić.

Rekao je i da se 2018. planira zatvoriti odlagalište otpada Jakuševec te termička obrada otpada, a predviđeno mjesto je u Resničkom rukavcu. Gradonačelnik je dodao kako se računa na novac iz pristupnih fondova Europske unije.

Predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je kako grad Zagreb u sljedećih šest do deset godina mora razviti sustav odvojenog prikupljanja otpada i izgraditi centar za gospodarenja otpadom dobrim dijelom financiran novcem Europske komisije te omogućiti zapošljavanje ljudi u tom sektoru. "Otpad se skuplja na kućnom broju u gradovima i općinama i oni trebaju biti primjer i nositelj upravljanja, to jest cjelovitog sustava gospodarenja otpadom", rekao je i dodao kako je lokalna samouprava ključna jer "nema implementacije više od 60 ili 70 posto europskih direktiva bez općina i gradova koji su nositelji razvoja".

Simpozij organiziraju Grad Zagreb i International Solid Waste Association u suradnji sa Zagrebačkim holdingom (podružnica ZGOS), Hrvatskom udrugom za gospodarenje otpadom, Razredom za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Simpozij se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Agencije za zaštitu okoliša.

Kroz 11 sekcija i dva okrugla stola na simpoziju će se raspravljati o sufinanciranju aktivnosti gospodarenja otpadom putem korištenja namjenskih europskih fondova te o trenutačnom stanju u gospodarenju otpadom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju