U četvrtak ujutro bageri su počeli rušiti Plinarsko naselje u kojemu su godinama u nehumanim uvjetima živjele romske obitelji, koje su u konvoju, pod policijskom pratnjom, preseljene u zagrebačko naselje Petruševec.

Galerija Preseljenje Roma iz Plinarskog naselja u Novi Petruševec (Foto: Pixsell,Marin Tironi) - 1 Preseljenje Roma iz Plinarskog naselja u Novi Petruševec (Foto: Pixsell,Marin Tironi) - 2 Preseljenje Roma iz Plinarskog naselja u Novi Petruševec (Foto: Pixsell,Marin Tironi) - 3 +3 Preseljenje Roma iz Plinarskog naselja u Novi Petruševec (Foto: Pixsell,Marin Tironi) - 4

Kroz kordon policije rano jutros krenulo je preseljenje Roma iz zagrebačkog Plinarskog naselja u njihov novi dom u Petruševcu. Barake u kojima su živjeli 20 godina odlaze u povijest. Počelo je njihovo ruđenje.

Vezani članci Ella Dvornik na Instagramu (Foto: Dnevnik.hr) Jedan od najpopularnijih domaćih parova seli se iz Zagreba nakon rođenja drugog djeteta? Slika nije dostupna Počeo premještaj štićenika iz 'Zelene oaze' u druge domove

Osam romskih obitelji ukrcano je u policijske marice i odvezeno u njihov novi dom u naselju Petruševec. većina ih je zadovoljna.

"Sve je to zaraženo bilo, štakori su mi harali po kući. Bolje je. Živjeli smo u 25 kvadrata, u jednoj sobici nas šestero", kaže Ermin Dedić. 

Njih šestero, sedmero, u nekim slučajevima i osmero, sada će živjeti u stanovima od 70 kvadrata. Kompletno su obnovljeni i spremni za useljenje.

Ipak, ima i nezadovoljnih, koji smatraju da su trebali biti raspoređeni na različite lokacije po gradu.
"Ovo je geto. Ovdje za pet mjeseci, godinu dana, bit će ubojstvo. Mi Romi, Cigani se ne slažemo. Bojim se za svoju obitelj iskreno", kaže Smajo Bajrić.

Stanovnici Petruševca koji su se ranije tom preseljenju protivili i organizirali prosvjede, smatrajući da ta zgrada nije prikladna za stanovanje, ovaj put su svoje buduće susjede dočekali mirno.

"Vjerojatno će biti određenih problema, ali se nadam da će i oni nama pružiti ruku, a i mi njima pa da ćemo dokazati gradonačelniku da smo mi viši od njega u glavama barem", izjavio je Jozo Jurić, predsjednik Mjesnog odbora Petruševec.

Već prije je rekao da misli kako je glavni problem cijelog slučaja koji traje već šest mjeseci zgrada koja je izgrađena u Radničkoj 21 u Plinarskom naselju, kojoj treba prostor za parkiralište. Upravo na mjestu Plinarskog naselja s romskim kućama namjerava se izgraditi parkiralište za zgradu i možda još neki sadržaji, pa je Plinarsko naselje sigurno smetalo investitoru zgrade, rekao je.

"Kako se sada najedanput Plinarsko naselje preseljava, a postoji već 30 godina i nitko se dosad nije sjetio tih Roma da ih se nekuda preseli", čudi se Jurić.

Smatra da je zakazala pravna država

Ocijenio je da je to sukus cijele priče te da je zakazala pravna država. Nijedna od institucija kojima smo se obraćali da na normalan, dostojanstven način riješi situaciju nije nas slušala niti prihvatila bilo kakav naš argument, kaže Jurić.

Prije tjedan dana iz Grada Zagreba su poručili kako ne odustaju od useljenja socijalno ugroženih obitelji u zgradu u zagrebačkom naselju Petruševec. Rekli su da su u tu zgradu već uselili 14 obitelji, a da će u preostale stanove biti organizirano useljenje idućih dana.

Grad Zagreb u te stanove ima namjeru useliti stambeno nezbrinute osobe odnosno obitelji, strogo poštujući redoslijed na listi reda prvenstva za davanje u najam gradskih stanova koja je utvrđena nakon natječaja. Radi se o obiteljima koje nemaju mogućnost same riješiti stambeno pitanje, koje prebivaju u Zagrebu neprekidno duže od deset godina i čiji prihod ne prelazi propisani cenzus te čekaju već godinama na stambeno zbrinjavanje, kažu u Gradu.

Stanovnici zagrebačkog naselja Petruševec 27. lipnja blokirali su zgradu u koju se trebalo useliti 29 socijalno ugroženih romskih obitelji, a interventna policija privela je deset osoba, dok je jedna odvezena u bolnicu. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju