Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neugodan incident na zagrebačkom PMF-u. Docent zagrebačkog PMF-a, Zoran Tadić, umjesto uobičajene eutanazije zamrzavanjem, 40 egzotičnih otrovnica bacio je u toalet fakulteta. Jedna zmija već je iduće jutro izgmizala i prepala čistačicu.


- Ja sam zmije napola anestezirao i istresao u zahod i pustio vodu da teče sat vremena, rekao je istraživač Zoran Tadić. 

Vezani članci Zmije otrovnice u Hrvatskoj Što učiniti ako vas ugrize zmija? "Ugrizeno mjesto ne smije se isisavati, rezati i podvezivati ili pokušati spaljivati ranu" zmije - 4 Mnogi se ljudi boje zmija, a u Slavoniji je ovih dana - prava najezda: ''Ovdje se smotala, baš je bila velika. Nisam došla k sebi cijeli dan"

Sat vremena neuobičajenog postupka eutanazije očito nije upalio. Iako je mislio da će se ih voda ugušiti, zelene jamičarke su, barem neke, izgleda otporne na zagrebačku kanalizaciju. Protuotrova za njihov ugriz nema, naručen je s Tajlanda, no serum neće stići prije listopada.

- Netko je u ponedjeljak kad sam ja već bio jako bolestan pronašao poluživu zmiju u wc-u, opisao je Tadić. 

Taj 'netko' je bila šokirana čistačica. Tadić je pozvan na etičko povjerenstvo koje još odlučuje o njegovom nastavku rada. Iako priznaje krivnju, znanstvenik dosad besprijekornog ugleda kaže kako su problemi počeli godinu dana unatrag, s dolaskom nove garniture na čelo fakulteta, kojima se baš i nije svidjela ideja o držanju nekoliko desetaka zmija otrovnica u podrumu. 

Inzistiranja o smanjenju broja gmizavaca i pojačavanju zaštite narušili su mu ionako krhko zdravlje.

- Ovo je moja greška uzrokovana lošim psihofizičkim stanjem. Nikad nije bilo pogreške niti će biti, stvar je sigurna, kaže Tadić. 

Tadić se pravda - kobna trinaesta godina posla, zahtjevna šefica i visok tlak kumovali su suludom postupku. Nada se kako su preostale jamičarke ipak uginule, ali ako je koja i preživjela, za utjehu kaže, ubod je slabiji nego od pčele. 

Ovaj je skandal samo ukazao na ostale probleme PMF-a. Kako je upravo Tadić jedini ovlašten raditi sa zmijama, preostali gmazovi namjenjeni istraživanjima su sada kad je on na bolovanju bez ikakvog nadzora. 

Deseci otrovnica nalaze se u podrumu zgrade fakulteta koja vikendima nema nikakvu zaštitu, pa ni običnog portira. Zaposlenike se jednostavno moli da zaključavaju vrata za sobom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju