Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustupak DP-a?

Bačić o izboru Pupovca: "Uvijek je potreban kompromis"

Branko Bačić
Branko Bačić Foto: Dnevnik Nove TV
Želja je i HDZ-a i DP-a da kvalitetno surađuju do kraja mandata, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Bačić i istaknuo važnost kompromisa.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić rekao je u petak da je, kao i u životu, bio potreban kompromis vezano za izbor Milorada Pupovca (SDSS) za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, istaknuvši želju i HDZ-a i DP-a da kvalitetno surađuju do kraja mandata.

Nakon sjednice Vlade, a uoči saborskog glasovanja, novinari su Bačića pitali kako je "došlo do dogovora HDZ-a s koalicijskim partnerom Domovinskim pokretom (DP)" da Pupovac bude izabran, jer iz DP-a i dalje u javnim istupima ne podržavaju taj izbor.

"DP će vrlo vjerojatno biti protiv ili suzdržan prilikom glasanja u Saboru", rekao je Bačić, a Klub HDZ-a će podržati izbor Pupovca i "time ćemo zaključiti to otvoreno pitanje", naglasio je Bačić.

Na pitanje je li DP "napravio ustupak", Bačić je podsjetio da je dugo godina bio šef saborskoga Kluba HDZ-a te da je puno puta bilo situacija kada se njihovi koalicijski partneri nisu slagali s prijedlozima koje predlaže Vlada ili o kojima se trebalo očitovati i "oko kojih je trebalo postignuti određeni kompromis".

Pročitajte i ovo Nestalo struje u Splitu Doznaje Dnevnik Nove TV Istraga o nestanku struje trajat će i do šest mjeseci: Zbog nezapamćenog kolapsa aktivirala se i SOA

I u životu i u politici uvijek nužan kompromis kako bi se surađivalo

"U životu, pa tako i u vladajućoj parlamentarnoj većini, kad ima nekoliko političkih stranaka, uvijek je nužan kompromis kako bi se nastavilo surađivati. A ono što vam  mogu jamčiti je želja za nastavkom kvalitetne suradnje do kraja mandata, i od strane HDZ-a i od strane Domovinskog pokreta", poručio je Bačić.

"A za Domovinski pokret to nije bilo pitanje takve naravi da bi se zbog toga na bilo koji način stvaralo probleme u funkcioniranju vladajuće odnosno parlamentarne većine", dodao je.

Bačić je naglasio  da su dvije stranke dogovorile koalicijski sporazum i "iz njega je proizašao program Vlade".

"Postoje još neke teme o kojima trebamo donositi zajednički o stav, kako bi mogli u Hrvatskom saboru riješiti sve ono što bi se moglo istaknuti kao problem", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kolaps u regiji Raspad elektroenergetskog sustava kroz više država: "Ovo se još nikad nije dogodilo..."

Jasan stav HDZ-a da jednako osuđuje sve totalitarne režime

Upitan je li jedna od takvih tema i zabrana 'zvijezde petokrake', što traži DP, Bačić je rekao da o toj temi nisu razgovarali na sastanku vladajuće većine.

Osobno smatra da se zabranama "u bitnome ništa ne može riješiti", rekao je potpredsjednik Vlade Bačić,  te naglasio "jasan stav HDZ-a da jednako osuđuje i jednak je pristup prema svim žrtvama totalitarnih režima, bilo da se odnosi na žrtve fašizma, nacizma ili komunizma".

"Kad dođe pojedinačno bilo koja od tih tema za rješavanje, onda ćemo sjesti i rješavati temu po temu", dodao je.

Novinari su Bačića pitali i za komentar navoda pojedinih DP-ovaca da će jedan od uvjeta za potporu usvajanju državnog proračuna biti da unutar proračunskih stavki ne bude financiranje tjednika "Novosti", odnosno hoće li se iznaći rješenje temeljem kojeg će DP "popustiti".

Pročitajte i ovo Kolaps prometa u Splitu Vlada kaos FOTO/VIDEO Pogledajte kako izgleda prometni kolaps u Splitu nakon nestanka struje

Bačić je rekao kako je jedan od mogućih načina rješavanja tog pitanja - operativni program za nacionalne manjine.

"Tijekom izrade tog operativnog programa ćemo reagirati, razmišljat ćemo kako i na koji način, kroz operativni program, definirati postupanje, i mogućnost financiranja preko Srpskog narodnog vijeća (SNV) i dijela koji se odnosi na medije odnosno konkretno na 'Novosti'", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene