Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska, iako još nema obalnu stražu može kontrolirati ZERP, poruka je to državnog tajnika za more, Branka Bačića.


'Mi možemo učinkovito nadzirati ZERP i to smo pokazali i uhićenjem ove ribarice koja je na polovini jadrana gdje zerp zapravo ne postoji', kazao je Bačić.

Vezani članci Slika nije dostupna Most: Isključivi gospodarski pojas uvjet podrške novoj vladi Slika nije dostupna Ivo Josipović podržao prijedlog Ruže Tomašić, kaže da je super

Već više od 3 godine, koordinacija 8 ministarstava nadzire hrvatski ZERP. Poštedu su imali samo brodovi s europskom zastavom, a oni iz drugih zemalja tek su rijetko povrijedili hrvatski zaštićeni ekološko-ribolovni pojas. 
 
Do sredine ove godine Hrvatska će imati i obalnu stražu pa će postojeće snage koje nadzire zajednička komisija 8 ministarstava biti ojačane.

Gotovo 24 tisuće četvornih kilometra hrvatskoga mora što je  27 posto površine s potpunim hrvatskim suverenitetom zauizma ZERP. Samo na jednom mjestu ZERP-a nema i u hrvatske se vode može bez njegove povrede.

Baš na tom mjestu uhićena je  talijanska koćarica s gotovo 60 tisuća kuna kažnjena za krivolov.

Povreda ZERP-a konstrolira se radarima. Njih je u Hrvatskoj 9 od Savudrije preko Brijuna i Lošinja Dugog Otoka Žirja Visa Lastova, Mljeta pa sve do Molunata.