Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bačić: 'Hrvatska može kontrolirati ZERP'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska, iako još nema obalnu stražu može kontrolirati ZERP, poruka je to državnog tajnika za more, Branka Bačića.

'Mi možemo učinkovito nadzirati ZERP i to smo pokazali i uhićenjem ove ribarice koja je na polovini jadrana gdje zerp zapravo ne postoji', kazao je Bačić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rok do ponedjeljka Most: Isključivi gospodarski pojas uvjet podrške novoj vladi Slika nije dostupna Složio se Ivo Josipović podržao prijedlog Ruže Tomašić, kaže da je super

Već više od 3 godine, koordinacija 8 ministarstava nadzire hrvatski ZERP. Poštedu su imali samo brodovi s europskom zastavom, a oni iz drugih zemalja tek su rijetko povrijedili hrvatski zaštićeni ekološko-ribolovni pojas. 
 
Do sredine ove godine Hrvatska će imati i obalnu stražu pa će postojeće snage koje nadzire zajednička komisija 8 ministarstava biti ojačane.

Gotovo 24 tisuće četvornih kilometra hrvatskoga mora što je  27 posto površine s potpunim hrvatskim suverenitetom zauizma ZERP. Samo na jednom mjestu ZERP-a nema i u hrvatske se vode može bez njegove povrede.

Baš na tom mjestu uhićena je  talijanska koćarica s gotovo 60 tisuća kuna kažnjena za krivolov.

Povreda ZERP-a konstrolira se radarima. Njih je u Hrvatskoj 9 od Savudrije preko Brijuna i Lošinja Dugog Otoka Žirja Visa Lastova, Mljeta pa sve do Molunata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene