Obavijesti Video Pretražite Navigacija

B92 krivotvorio istinu o "balvan revoluciji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradski B92 na svojoj internet stranici danas je u svojoj stalnoj rubrici nonšalantno krivotvorio blisku povijest.

Dakle, "Na današnji dan", po B92 "1990. godine poslije najave Srpskog nacionalnog vijeća da će raspisati referendum o autonomiji Srba u Hrvatskoj, specijalne snage hrvatske policije napale su policijske postaje u srpskim općinama Obrovac i Benkovac. Srbi odgovorili podizanjem barikada na prometnicama, počela pobuna Srba u Kninskoj krajini."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godina promjena Pola stoljeća od revolucionarne 1968.: Bila je to godina demonstracija, protesta i pobuna Slika nije dostupna Nakon 20 godina istraživanja "Zapaljivi led": Kineski proboj koji će dovesti do globalne energetske revolucije?

I tako, na obljetnicu početka kninske "balvan-revolucije" i pobune hrvatskih Srba, B92 nju 17 godina kasnije opravdava (!) izmišljenim napadom hrvatskih snaga na policijske postaje u Obrovcu i Benkovcu, zanemarujući da su te lažne tvrdnje davno razotkrivene, piše Joško Dadić za Glas Dalmacije.

Naime, osim što se zna da su kninski teroristi u jeku turističke sezone već tijekom noći sa 16. na 17. kolovoz 1990. počeli s rušenjem stabala na prometnice uzduž Dalmacije, čak je i zaštićeni haaški svjedok C-061 iz kruga najbližih suradnika Slobodana Miloševića, na suđenju bivšem "voždu" 18. studenoga 2002. godine, kazao kako su "barikade na prometnicama podignute nakon lažnih dojava da na općine sa srpskom većinom kreću hrvatske snage. 

Pismo Milana Martića, u kome on od Beograda traži oružje, originalno je, potvrdio je svjedok. 

Usto, i Veljko Džakula, bivši predsjednik Srpske demokratske stranke u zapadnoj Slavoniji, na suđenju Milanu Martiću u Haagu potvrdio je autentičnost snimke iz kolovoza 1990. godine na kojoj Martić govori "kako je to narodna milicija i da ne sluša hrvatsku vladu". 

Također, na upit tužitelja Alexa Whitinga, kazao je kako je njegov politički stav bio da probleme treba rješavati dijalogom zbog čega je došao u sukob s čelništvom SDS-a u Kninu, predvođenim Milanom Babićem i optuženim Martićem. "Babić i drugi nisu htjeli pregovore sa Zagrebom, nego prekid svih odnosa", rekao je Džakula u Haagu.

Ostalo je zabilježeno i da su 17. kolovoza 1990. godine TANJUG i Radio Knin objavili kako je "JNA na ulicama Knina i da se bratimi s narodom" te da je predsjednik Općinske skupštine Knin proglasio ratno stanje. Istog dana, pak, sam TANJUG tu je lažnu vijest, koja je očito trebala poslužiti u svrhu podizanja tenzije među srpskim stanovništvom, opovrgnuo.

Također, već je odavno poznato je da su i prije 17. kolovoza 1990. i formalnog početka kninske pobune, u Golubiću kod Knina operativci beogradske Službe državne sigurnosti uvježbavali nekoliko stotina pripadnika četničkih formacija, čiju je obuku kasnije preuzeo Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan.

Sve to, međutim, ni danas, na 17. obljetnicu početka kninske "balvan-revolucije", koja je rezultirala krvavim ratom i tisućama žrtava, a u konačnici i odlaskom desetina tisuća hrvatskih Srba 1995. godine, ne zanima "neovisni" B92. Najlakše je zaobići činjenice i falsificirati povijest.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene