Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška 118 kilograma

Avionska bomba u Savi ispod Savskog mosta Gunja - Brčko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi ronilačkog kluba Nemo iz Brčkog tijekom svojih redovnih aktivnosti identificirali su avionsku bombu ispod Savskog mosta koji povezuje republike BiH i Hrvatsku.

Po riječima Ermina Džindića, predstojnika Odjela za sigurnost u Vladi Brčko Distrikta BiH upoznati su o tome Ministarstvo sigurnosti BiH, Državna granična policija i Policija Brčko Distrikta. Kako je od toga prošlo izvjesno vrijeme na Skupštini Distrikta dr.prof. Mustafa Sinanagić, zastupnik koji često postavlja pitanja iz problematike o ekologiji i sigurnosti građana želio je znati za sudbinu bombe kao moguće potencijalne opasnosti.

Pročitajte i ovo Predsjednik Republike Zoran Milanović - 10 Nazvao ga populistom Šef diplomacije BiH žestoko opleo po Milanoviću: "To o njemu više govori nego o bilo kome drugom" Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo"

>> Uspješno deaktivirana bomba zbog koje je evakuirano 45.000 ljudi

'Početkom prosinca minule godine dvočlani tim certificiranih ronilaca', supervizora za podvodno razminiranje izvršili su uviđaj u području plovnog puta rijeke Save ispod mosta koji je međunarodni cestovni granični prijelaz Brčko – Gunja. Locirali su avionsku bombu. Vidno ju obilježili i sačinili foto dokumentaciju za dalji proces uklanjanja neeksplodiranog ubojitog sredstva', između ostalog rekao je u svom izvješću Ermin Džindić, predstojnik odjela, prenosi lokalnahrvatska.hr.

Avionska bomba je teška 118 kilograma, dužine 1,25 metara presjeka 28 centimetara sa 59 kilograma eksplozivnog punjenja. Bomba se nalazi na dubini od 4,50 metara i djelomično je ukopana u pijesak na dnu rijeke. Obrasla je algama i ne mogu se uočiti pisane oznake. Ronilački tim pretpostavljaju da je upaljač na svom mjestu te da je potencijalno aktivan i opasan.

'Na sastanku održanom 20. prosinca potrebno je sukladno sa bilateralnim Sporazumom Vijeća ministara BiH i Vlade RH o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa informirati nadležne institucije RH o poduzetim i planiranim aktivnostima na vađenju i uništavanju NUS-a', istaknuo je Ermin Džindić. Sudeći po svemu avionska bomba je iz II. svjetskog rata, a kako se nalazi u graničnom pojasu u međunarodnom plovnom putu, potrebno je pozvati međunarodne i domaće institucije obije države za realizaciju kompletnog procesa i smanjenja rizika na najmanju moguću mjeru.

Plovnim putom Save prolaze brodovi i šlepovi natovareni raznim robama, privredni i sportski ribolovci iz Gunje i Brčkog love ribu, a ljeti se kreću organizirano regatama i turistički čamci i gliseri. Poznati Gunjanski zaljubljenik u Savu Matija-Braco Matej ističe da je bezbroj puta prošao tom stazom i da nije znao da tu leži više od 65 godina bomba. Za očekivati je da će stručnjaci avionsku bombu izvaditi tijekom ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene