Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagrebački Aeromiting

Spektakl na zagrebačkom nebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradicionalni zagrebački Aeromiting u sportskoj Zračnoj luci Lučko, 11. po redu, otvoren je izložbom zrakoplova na zemlji u okviru koje posjetitelji mogu razgledati letjelice, sudionike letačkog programa, te razgovarati s njihovim vlasnicima, konstruktorima i pilotima.

Posjetitelji također mogu vidjeti i višenamjenski helikopter M-171-SH Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i vidjeti kako izgleda letenje na simulatoru - primjerice borbenog zrakoplova MIG-21.

Posjetitelji Aeromitinga već su imali prigodu vidjeti let paraglajdera, prelet putničkog zrakoplova Cesna Citation, prvenstveno namijenjenog poslovnim ljudima, te sovjetskog dvokrilnog višenamjenskog zrakoplova Antonov (AN-2) koji se koristio u Domovinskom ratu kao improvizirani bombarder u zračnoj potpori braniteljima za vrijeme opsade Vukovara.

Prema riječima direktora Aeromitinga Marijana Picaka ove je godine letački program nešto skromniji zbog recesije, no vjeruje da će ga ipak doći vidjeti oko 5000 posjetitelja. Nažalost, zbog nedostatka novca neće biti vojnoga programa - preleta MIG-a 21 ni nastupa akroskupine Krila Oluje koja se nalazi na aeromitingu u Poljskoj, kao ni preleta borbenog zrakoplova JAS Gripen, švedske proizvodnje (SAAB).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aeromiting u Lučkom VIDEO: Vratolomije koje oduzimaju dah! Slika nije dostupna 100 godina zrakoplovstva u Hrvatskoj Spektakl na nebu iznad Zagreba

Nastup stoji 70.000 kuna

Picak je napomenuo kako primjerice nastup akroskupine Krila Oluje stoji oko 70.000 kuna. No, bit će padobranaca, paraglajdera, jedrilica, ultralakih i akrobatskih zrakoplova i vjerujem da će posjetitelji uživati u onome što smo za njih pripremili, rekao je Picak. Također je rekao da se Aeromiting najvećim dijelom financira iz prodaje ulaznica, nešto iz sredstava zagrebačkog Aerokluba, te da su ga potpomogli Grad i Turistička zajednica grada Zagreba.

Aeromiting organiziraju Aero klub Zagreb i Zagrebački zrakoplovni savez, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Kao posebna zanimljivost najavljena je i replika Penkalinog zrakoplova CA-10 s početka prošlog stoljeća. Prije stotinu i jednu godinu - 1910. izumitelj ing. Slavoljub Penkala (1871.-1922.), izgradio je, na temelju svojih zamisli, svoj avion na vojnome vježbalištu u zagrebačkoj općini Črnomerec. S pomoćnikom Dragutinom Novakom (1892.-1978.), koji je tada imao 19 godina, izvodio je prve skokove i letove. Bili su to začetci zrakoplovstva u Hrvatskoj čija se 100. obljetnica obilježila prošle godine, jubilarnim X. aeromitingom također u Lučkom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene