Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privremeno izložbeno mjesto

Jedinstveni noćni zastoj: Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina stigao pred MORH

MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org)
MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) Obris.org
Aktualno Galerija MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) Foto: Obris.org MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) Foto: Obris.org MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) Foto: Obris.org +0 MIG Rudolfa Perešina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Borbeni avion MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt noćas je stigao pred MORH, gdje će ga moći obići građani.

Pred MORH je stigao s Plesa gdje je transportiran iz Vojno-zrakoplovnog muzeja u austrijskom Zeltwegu.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna"

Perešinov avion izložen je ispred MORH-a u Zagrebu, povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Kako piše portal Obris.org, Perešinov je MiG pred MORH trebao stići jutros, no njegov je trasfer ipak započeo dan ranije. Posebno zanimljivo bilo je na križanju Vukovarske i Heinezelove ulice te ostalim prometnijim križanjima gdje su se vozači automobila morali malo strpjeti. 

Nakon toga bit će smješten u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Borbeni avion vraćen je u Hrvatsku 7. svibnja, što je prigodnom svečanošću obilježeno u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

Avion se proteklih godina nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu, a transportom u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" završena je prva faza procesa povratka Perešinovog aviona.

"Vraćanje aviona nakon 28 godina u Hrvatsku rezultat je izvrsnih odnosa Hrvatske i Austrije, odnosno hrvatske i austrijske vlade", istaknuo je na svečanosti zamjenik načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović koji je vodio proces povratka aviona.

"Riječ je o povijesnom događaju za Oružane snage i državu, jer je u Hrvatsku vraćen simbol pobjede u Domovinskom ratu", rekao je. (MT/Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene