Borbeni avion MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt noćas je stigao pred MORH, gdje će ga moći obići građani.

Galerija


Pred MORH je stigao s Plesa gdje je transportiran iz Vojno-zrakoplovnog muzeja u austrijskom Zeltwegu.

Vezani članci Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) - 15 Vojska na vatreni ponedjeljak angažirala najviše protupožarnih snaga u sezoni Slika nije dostupna MORH od pet država traži ponude za borbeni avion

Perešinov avion izložen je ispred MORH-a u Zagrebu, povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Kako piše portal Obris.org, Perešinov je MiG pred MORH trebao stići jutros, no njegov je trasfer ipak započeo dan ranije. Posebno zanimljivo bilo je na križanju Vukovarske i Heinezelove ulice te ostalim prometnijim križanjima gdje su se vozači automobila morali malo strpjeti. 

Nakon toga bit će smješten u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Borbeni avion vraćen je u Hrvatsku 7. svibnja, što je prigodnom svečanošću obilježeno u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

Avion se proteklih godina nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu, a transportom u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" završena je prva faza procesa povratka Perešinovog aviona.

"Vraćanje aviona nakon 28 godina u Hrvatsku rezultat je izvrsnih odnosa Hrvatske i Austrije, odnosno hrvatske i austrijske vlade", istaknuo je na svečanosti zamjenik načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović koji je vodio proces povratka aviona.

"Riječ je o povijesnom događaju za Oružane snage i državu, jer je u Hrvatsku vraćen simbol pobjede u Domovinskom ratu", rekao je. (MT/Hina)

Zadnji dan za prikupljanje potpisa za referendum protiv mirovine sa 67: "Morat će prihvatiti potpise, neće ih moći toliko prekrižiti"