Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za mnoge 'muški posao'

Ovu Zagrepčanku nazivaju šaptačicom automobilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irena se ni nakon 26 godina ne vidi ni u jednom drugom poslu.

IN Magazin u srijedu nas je odveo u automehaničarsku radionicu u kojoj šefuje jedna dama. Ne boji se zaprljati ruke, a ovom, prema mnogima, muškom poslu privukao ju je miris automobila! Ovu Zagrepčanku nazivaju i šaptačicom automobilima.

Pročitajte i ovo PR oglas Predstavljen novi METRO slastičarski asortiman Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

I nakon 26 godina, koliko su automobili i ono što kriju u sebi njezina strast ova se automehaničarka ne vidi ni u jednom drugom poslu. Još kao dijete od lutkica i šminke više su je zanimali autići, a s obzirom na to da se u vrijeme njezinih tinejdžerskih dana djevojke nisu upisivale u školu za automehaničare, struku je ispekla nešto kasnije:

'Privukao me obiteljski posao. Privukao me miris auta, ja vam volim miris automobila. Kad se rodite s autima i kad ste stalno u radioni od malena, onda nema toga da biraš hoćeš li ili nećeš. To ti je jednostavno u krvi, s tim se rodiš', priča Irena Petir.

VIDEO One su žene koje rade muške poslove!

Radionicu je naslijedila od oca i djeda koji su joj bili prvi učitelji te vodiči u svijetu automobila. Zvuk automobila za Irenu je pravi melem za uši jer kako kaže ova automehaničarka, sva vozila imaju dušu koju ona razumije i osluškuje.

'Auti ti šapću, auti ti govore, mogu ti reći sve što se dašava, čak i o samom vlasniku, ne moraš ga ispitivati, auto će ti sam reći', kaže.

Predrasude postoje

Šaptačica automobilima, unatoč dugogodišnjem stažu, i dalje se susreće s različitim predrasudama.

'Pošto sam ja dosta mala, sitna,imam i malu nogu, teško nabavim zaštitnu opremu koja je obavezna po zakonu pa kad mi dođe kontrola, pitaju me zašto nemam zaštitnu obuću, upravo radi toga jer imam malu nogu i ne postoji zaštitna obuća', objašnjava.

Ovo sigurno niste znali: U ovim poslovima žene su pioniri

A ima i onih koji se okrenu i izađu iz radionice kada vide da će njihov automobil doći u ženske ruke: 'Meni se tu i tamo obraćaju kao da sam ja šef, primjećujem da je čudno gledaju', priča zaposlenik Vlaho.

'Uvijek postoji onaj prvi odbojni zid, šta će ona meni pričati o tome, ipak sam ja muško. Znam bolje', kaže Irena, a tim ljudima poručuje 'otvorite umove'.

'Nema poslova koje nježniji spol ne može obavljati'

Potpuno otvorenih svjetonazora Irena smatra kako ne bi trebala postojati podjela na muška i ženska zanimanje te kako nema posla koji nježniji spol ne može ravnopravno obavljati.

Među dečkima koji pomažu Ireni je i njezin suprug. No nismo ga imali priliku snimiti jer mu je šefica dala slobodan dan.

Muškarci, imate konkurenciju: Predstavljamo žene koje rade 'muške' poslove

'I supruga sam upregnula. On radi druge stvari. Njega sam na papire prenijela jer mi je to najteže. Lakše mi je bit u radioni i imat zmazane ruke nego se s paiprima bakćat', kaže.

Razlog zbog kojeg i dalje u Hrvatskoj nema više žena u ovom poslu je, kaže Irena, taj što je većini njih to nezanimljvio. Ipak, žene su joj vjerne mušterije, a svaka vlasnica automobila bi, prema Ireninu mišljenju, uz klasično točenje goriva, trebala znati i kontrolirati ulje, tekućinu za staklo te onu za kočnice. Za sve ostalo je, kroz smijeh kaže, potrebno imati automehaničara na brzom biranju svojeg telefona.

Što je još poručila Irena pogledajte u prilogu IN Magazina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene