Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednako dobro

VIDEO One su žene koje rade muške poslove!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina žena je svoj dan proslavila radno. Među njima su i tri žene koje su se odlično snašle u obavljanju poslova koji se inače smatraju muškim poslovima.

Kroz ruke Irenine Petir prošle su tisuće automobila. Popravlja ih već 15 godina i, kaže, jedina je hrvatska automehaničarka s majstorskim ispitom. 'Moraš raditi ono što voliš, a i nije svaka žena za ženski posao', kazala je Irena.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!''

Istim poslom bavili su se njezin djed i tata, a ona ga danas obavlja sa suprugom. 'Njemu je uvijek bilo super što sam automehaničar i štoznam više nego njegovi prijatelji', kazala je.

No, ne misle svi jednako. Na predrasude se mora naviknuti i njezina kćerkica. 'Ima isto problema u vrtiću, kad kaže da joj je mama automehaničar, onda joj se svi smiju. Jako puno vrata morate obići da bi prošli što nekakav muškarac ne treba', kazala je Irena.

Žena među vatrogascima

Njezine zapovijedi sluša 30-ak muškaraca, a s 15 kilograma teškom opremom gasi požare i spašava živote. Jasmina Kadija je zapovjednica dobrovoljnog vatrogasnog društva. 'Tu smo da odradimo posao, to što će netko reći zašto bi meni cura zapovijedala ili bilo što tome slično, mislim da to u tom trenutku nije uopće predmet rasprave', kazala je.

Ima dvije završene srednje škole i tri diplome, a plaću zarađuje kao arhitektica. 'Ono što ja dobijem kad sam dobrovoljni vatrogasac je to neko zadovoljstvo što je puno više od onoga što meni netko može uplatit na račun', dodala je Jasmina. I zato želi postati prva profesionalna zagrebačka vatrogaskinja. 'Odradila sam sve što je trebalo, ali nažalost nisam primljena. Zašto, ne znam, nije mi bilo objašnjeno', kazala je.

Ona je obućarka

Aničine ruke popravljaju osječke cipele više od 10 godina. Dan joj je ne prolazi bez čekića i kliješta. Ona cipele popravlja, ali i izrađuje. 'To nije muški posao, to može raditi i žena, ne samo to, nego jako puno poslova za koje se misli da su isključivo muški poslovi', kazala je Anica.

One su majke i domaćice - žene koje suvereno vladaju muškim poslovima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene