Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brodsko-posavska policija privela je 59-godišnjeg vozača koji je automobilom vijugao po cesti nakon čega mu je u tijelu izmjerila 3,24 promila alkohola, što je na granici alkoholne kome, odnosno kirurške anestezije.


Muškarac je sinoć oko 20:15 sati u Podcrkavlju sjeverno od Slavonskog Broda kotačima zahvatio travnatu površinu, a potom je srušio i prometni znak jer se nije držao strane kretanja obilježenom prometnom trakom, izvijestila je policija, koja ga je ubrzo nakon toga uhvatila i zadržala do otriježnjenja.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Pijani svećenik na Istu napravio cirkus na sprovodu: "Vidjelo se da jedva stoji na nogama. Vikao je na okupljene zbog nošenja zaštitnih maski, rekao je da svi izgledaju kao Zorro" Pogled s više od dva promila alkohola u krvi Neslavni rekorder šokirao Bjelovar: Mladić (21) "napuhao" 4,9 promila i još je bio svega svjestan

Osim zbog vožnje u pijanom stanju 59-godišnjak će biti prijavljen jer je vozio pod zabranom upravljanja motornim vozilom.

Koncentracija alkohola očitana u organizmu tog vozača na granici je alkoholne kome, no on se nije ni približio 25-godišnjem rekorderu iz Makarske kojem je policija 2003. tijekom intervencije zbog nasilja u obitelji izmjerila čak 7,44 promila, ni pacijentu rođenom 1975. kojem je po pisanju medija izmjereno 7,3 promila.

U hrvatskoj praksi zabilježeno je i nekoliko slučajeva smrtonosne razine alkoholiziranosti iznad pet promila. Među njima su Križevčanin koji je 2002. uhvaćen za volanom s 5,68 promila, 50-godišnjak kojem je policija u Zagrebu izmjerila 5,32 promila i 42-godišnji traktorist kojeg su samoborski policajci uhvatili s 5,27 promila.

Stupnjevi pijanstva: Od veselog osjećaja do moguće smrti zbog prestanka disanja

Prema tablici trovanja alkoholom objavljenoj na stranicama "plivazdravlje.hr" prisutnost do 0,3 promila ne uzrokuje gubitak koordinacije, a osoba osjeća laganu euforiju i gubitak sramežljivosti.

Od 0,4 do 0,6 promila osoba se osjeća veselo, opušteno, smanjuju se prepreke u ponašanju, pojavljuje se osjećaj topline i euforije, manje smetnje u razboritosti i sjećanju te smanjenje opreza. Emocije mogu biti intenzivnije, a ponašanje postati preuveličano.

Od 0,7 do 0,9 promila dolazi do laganih smetnji u ravnoteži, govoru, vidu, vremenu reakcije i sluhu pri čemu dolazi do smanjene mogućnosti procjene i samokontrole i smetnji u razboritosti i sjećanju. Osoba vjeruje kako funkcionira bolje nego što je to slučaj.

S prisutnošću od jednog do 1,25 promila javljaju se značajne smetnje u motornoj koordinaciji i gubitak pravilne procjene. Mogu se javiti poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu, a dolazi i do euforije.

Kod koncentracije od 1,3 do 1,5 promila javljaju se velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak fizičke kontrole, vid postaje zamućen i dolazi do značajnog gubitka ravnoteže. Smanjuje se stanje euforije i nastupa emocionalno stanje tjeskobe, depresije i nemira. U takvom stanju dolazi do ozbiljnih smetnji u procjeni i shvaćanju.

S prisutnošću od 1,6 do 1,9 promila prevladava stanje tjeskobe, depresije i nemira, može se javiti mučnina.

Dva promila dovode do osjećaja zbunjenosti, izgubljenosti i dezorijentiranost. Osoba može trebati pomoć kako bi se ustala ili hodala. Ako dođe do ozljede, moguće je da osoba to ne osjeti. Pri toj razini alkohola kod nekih ljudi javlja se mučnina i povraćanje. Može doći do smetnji s refleksom povraćanja, pa čak i gušenja. Moguća su razdoblja kojih se osoba ne sjeća.

S više od 2,5 promila dolazi do ozbiljnih smetnji u svim mentalnim, fizičkim i osjetilnim funkcijama. Povećan je rizik od gušenja prilikom povraćanja i ozljeda prilikom pada ili druge vrste nesreće.

Osoba s tri promila pada u stanje stupora u kojem ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja. Iznad 3,5 promila moguća je pojava kome. To stanje jednako je razini kirurške anestezije.

S 4 promila i više dolazi do kome i moguća je smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook