Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siniša Hajdaš Dončić:

'Autoceste nitko nigdje ne nosi. Kako možete cestu odvesti?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić odgovarajući na novinarska pitanja o monetizaciji autocesta rekao je kako o raspisivanju referenduma ne odlučuje Vlada RH, nego Hrvatski sabor.

"To je sada na zakonodavnom tijelu, a nakon toga ide provjera ustavnosti pitanja. Još uvijek tvrdim da to pitanje nije ustavno, ali to je moj osobni sud" - odgovorio je ministar Siniša Hajdaš Dončić  prilikom današnjeg posjeta Osijeku napominjući kako to misli iz "jednostavnog razloga: jer smo preuzimanjem pravne stečevine EU, preuzeli i lex specialis, koji dozvoljava koncesije na javnom dobru".

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović i Siniša Hajdaš Dončić - 2 "Ako se Plenković ukakio..." Bivši Milanovićev ministar: ''Ovo je igra velikih karata, stavili smo sve na crveno'' Policija Gužva u prometu Prometna nesreća na A4: Vozi se uz ograničenje brzine

Slijedom toga, postavlja si pitanje ako je Hrvatska zadnjih 25 godina dozvoljavala koncesije na pomorskom dobru, a koje je opće dobro, ne vidi razloga zašto se ne bi mogla dati koncesija na javnom dobru na isti način.

"Je li građanima Hrvatske bolje vratiti većinu od sadašnje 4 milijarde eura ili 2038./2039. vratiti osam milijardi eura? Je li bolje imati 1,4 milijardi eura za Hrvatske ceste kao što je ova Osijek - Bilje ili je bolje isti iznos opet do 2038. kod naplate goriva plaćati bankarima koji dolaze iz različitih zemalja EU? Sve je stvar izbora u životu", rekao je ministar koji misli da je kampanja "Ne damo naše autoceste" malo agresivna.

"Pa autoceste nitko nigdje ne nosi. Kako možete cestu odvesti? Mi njih ne prodajemo, nego iznajmljujemo njihovo održavanje i naplatu. To je u Europi privatni biznis, nije to ništa čudno", objasnio je u nastavku te zaključio da što se tiče samoga referenduma kako "on neće biti u skladu s europskim pravnim okvirima", ali da on o tome ne odlučuje nego Ustavni sud RH. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene