Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijska ministrica pravosuđa Beatrix Karl potpisala je nalog za izručenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Hrvatskoj, potvrdila je u telefonskom razgovoru iz Beča glasnogovornica austrijskog ministarstva pravosuđa Dagmar Albegger.


Jedan od Sanaderovih branitelja iz Zagreba Goran Suić prije nekoliko dana je izjavio kako bi Sanader mogao biti izručen Hrvatskoj ovaj tjedan

Vezani članci Damir Polančec (Foto: Pixsell,Nel Pavletić) Polančec se nije pojavio na sudu, jučer se ispričao mailom. Sutkinja naredila da ga dovede policija, nisu ga našli Ivo Sanader podnosi ostavku (Foto: Patrik Macek/Pixsell) - 3 "Ja sam svoju dionicu odradio": Prošlo je točno deset godina otkad je Ivo Sanader podnio ostavku

'Sada nema nikakvih smetnji za izručenje', rekla je Albegger pojašnjavajajući da je sada na sudu u Salzburgu da određuje kako će dalje teći postupak izručenja.

U Hrvatskoj je protiv Sanadera od prosinca prošle godine USKOK pokrenuo nekoliko antikorupcijskih istraga, zbog čega je i zatraženo njegovo izručenje, ali nije podignuo optužnicu.

Nakon eventualno podignute optužnice, ona mora najprije ići na potvrdu optužnome vijeću, a tek u slučaju njezina potvrđivanja predsjednik Odjela za USKOK određuje suca koji će predmet dobiti u rad, i to po redoslijedu i na način kako to određuje sudski poslovnik.

Sanader je u austrijskom pritvoru sedam mjeseci. (Hina)