Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrija je s veseljem reagirala na hrvatsko-slovenski dogovor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i pregovora o rješavanju graničnog prijepora koji su u petak objavili hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor, a austrijski je ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger kazao da je to dobar znak za Europu.


'Vrlo dobar znak za Europu je da su obje strane vlastitim snagama napokon pronašle izlaz iz slijepe ulice', rekao je Spindelegger, a prenosi austrijska novinska agencija APA. U slučaju hrvatsko-slovenskog prijepora, nastavio je, u pitanju je bila vjerodostojnost čitave politike EU-a prema Balkanu. 'Sada se mora ubrzati i nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Naš je cilj bio i ostaje nepromijenjen: Hrvatska mora postati 28. članica EU-a', istaknuo je austrijski ministar, aludirajući na najave da bi Island trebao ubrzanim postupkom postati članom EU-a.

>> Slovenija deblokira pregovore, RH jamči da neće prejudicirati granicu

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Slovenija pokrenula pilot-program: Cijepljenje i u ljekarnama, ali zasad ne i protiv COVID-19 Koronavirus, ilustracija U Sloveniji broj zaraženih opet raste, od ponedjeljka nove mjere

Spindelegger je Hrvatsku opisao 'lokomotivom' čitave regije. 'Taj slučaj morao bi poslužiti kao primjer kako europski partneri zajedno mogu riješiti prijepore', rekao je zamjenik premijera i ministar financija Josef Proell, pozdravivši dogovor Ljubljane i Zagreba. Austrija će se i dalje 'odlučno zalagati' za što skoriji ulazak Hrvatske u EU, dodao je Proell. (Hina)