Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S ledolomcem u akciji

ATRAKCIJA NA ZALEĐENOM DUNAVU Ekipa Nove TV na grdosiji dugoj 40 metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski ledolomci prava su atrakcija na zaleđenom Dunavu. Već tjedan dana riječne grdosije duge 40 metara bore se s kilometarskim santama leda na hrvatskom dijelu Dunava. Kako brodska klatna, teška desetke tona, lome led, uvjerila se osječka ekipa Dnevnika Nove TV.

Kroz led se probija mađarski brod Jegtoro. U prijevodu- ledolomac. Na zaleđenoj obali Dunava kod Dalja nalazi se improvizirano pristanište.

Pročitajte i ovo Dunav Nema ugroze za stanovnike Vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje: Vodostaj će značajno porasti Slika nije dostupna Deblji od metra LEDOLOMCI NA DUNAVU ''Teško je prognozirati hoće li se plan ostvariti''

Uz pomoć mađarske posade ekipa Dnevnika Nove TV ukrcala se na ledolomac. Sve je spremno za pokret.

Brodom dugim 40 metara upravljaju dva kapetana. Dok su ostali zabundani, kapetani su u kratkim rukavima. Jasno je i zašto. Borba s ledom nije niti malo lak zadatak. Led lome brodska klatna. Kad krenu u akciju sve se ljulja.

Brod napada led uzvodno, kako bi usitnjene sante leda mogle otplutati nizvodno. ''Mogu reći da su posade i kapetani brodova odradili jedan vrlo zahtjevan posao, složen posao i na kraju smo saznali, vrlo opasan posao'', kaže Zvonimir Dodig, hrvatski predstavnik na ledolomcu.

U ovoj pustolovini najveća i najopasnija santa leda, koja je krenula na ovaj ledolomac, bila je veličine kilometar puta 400 metara. No, on ju je uspješno uspio savladati. To je santa leda veličine 10 nogometnih igrališta.

"Kada takva santa leda krene na vaš brod vi jednostavno ne možete upravljati njime. Ona vas svojom silinom gura nizvodno, tako da je gotovo nemoguće upravljati brodom'', objašnjava Dodig.

Pet sati borili su se mađarski mornari s kilometarskom santom leda. O svojim uspjesima s ekipom Dnevnika Nove TV ne smiju razgovarati. Stroga mađarska pravila ne dopuštaju im javne istupe.

"Mađarski ledolomci će ostati sigurno još 4-5 dana. Međutim to ovisi o vremenskim prilikama. U slučaju određenog zahlađenja može doći do intenzivnog nastajanja novog leda'', dodaje Dodog.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene