Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Pirangate

Slovence brine prisluškivanje... A što je s nedopuštenim ponašanjem slovenske strane?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pitanje što slijedi nakon spora s arbitražom, svi ministri u Vladi nekako dijele mišljenje.

Hrvatska je i pismeno obavijestila Europsku komisiju i Arbitražni sud o kršenju postupka arbitraže sa Slovenijom oko graničnog spora u Savudrijskoj vali. Premijeru Zoranu Milanoviću, doznajemo, odazvat će se svi predsjednici klubova zastupnika u Saboru na sastanak. Doći će i Tomislav Karamarko.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes"

Kako će se Hrvatska postaviti u ovoj priči pokušali smo danas doznati od lokalnih vlasti na točki spora, te od nekih ministara u Vladi. Svi su mišljenja da bi arbitražni postupak trebalo raskinuti. Iako još nisu službeno donijeli odluku, na istom je tragu i Vlada. Premijer je obavio niz konzultacija s pravnicima, ljudima iz MVP-a. U ponedjeljak će se sastati s parlamentarnim strankama i svi nekako razmišljaju isto.

To što su pozicija i opozicija na istoj strani veseli i predsjednicu, koja  smatra da je oko ove teme itekako potreban konsenzus. U komunikaciji je s premijerom ali i ostalim stručnjacima uključenim u ovaj proces. Za sada nema namjeru prisustvovati saborskoj raspravi, no pratit će ove pregovore u ponedjeljak i daljnji razvoj situacije, a ako se nešto zakomplicira možda i promijeni mišljenje.

U Savudrijskoj vali sunce jednako grije i s hrvatske i sa slovenske strane. No, gdje je točna granica još uvijek se ne zna. Slovenske turiste koje smo zatekli u Savudriji spor ne zabrinjava, no brine ribare.

Prva potpredsjednica Vlade, Vesna Pusić, pisala je Arbitražnom sudu. No, nije poslala samo pismo, nego je uz njega priložila i sporne audio zapise koji dokazuju nedopušteno ponašanje sa slovenske strane. Ostale suce arbitre zatražila je da se upoznaju s navedenim materijalima, a od suda da se očituje o problemu koji je ugrozio legitimitet i integritet cijelog postupka.  O svemu je obavijestila i Europsku komisiju.

Na sastanku o sporu sastaju se vlast i oporba

Zbog nacionalnih interesa prvi put će razgovarati Zoran Milanović i Tomislav Karamarko. Na sastanak s premijerom u ponedjeljak u 11 sati odazvat će se i ostali predsjednici klubova zastupnika u Saboru. I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vjeruje da će se odluka o daljnim postupcima donijeti konsezusom.

'Vjerujem da postižemo nacionalni konsenzus što mi je drago. Još nisam donijela odluku oko sudjelovanja na sjednici Sabora, u ovom trenutku mislim da možda to ne bi bilo potrebno zato što vidim da postoji to suglasje. A i ne bih htjela da se stekne dojam o izvanrednom stanju u državi zato što ono doista nij', kaže Grabar Kitarović.

Ujedinjena je i slovenska politika, jer žele što prije imenovati novog arbitra kako bi se spor mogao nastaviti. Na pitanje o eventualnoj odluci Hrvatskog sabora da se sporazum raskine odgova predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Milan Brglez.

'Do srijede ćemo se baviti tim stvarima jer je Hrvatska do srijede dala rok tom ad hoc sudu da se sam raspusti', izjavio je Brglez.

U gostovanju na Pop TV-u slovenska stručnjakinja za međunarodno i europsko pravo Janja Hojnik izrazila je sumnju u raspuštanje suda, ali i mogućnost izlaska Hrvatske iz spora.

'Da se arbitražni sud sam raspusti kako to priželjkuju i traže hrvatske vlasti, malo je vjerojatno. To bi značilo da Arbitražni sud priznaje da se nešto protuzakonito radilo, a to se neće dogoditi', smatra Hojnik.

Hrvatska bez problema može ići u smjeru raskida ugovora, tvrdi naš pravni tim. Hrvatska je bila primorana potpisati arbitražni sporazum kako bi Slovenija dala dopuštenje za ulazak u Europsku uniju. Pozicija je sada daleko povoljnija.

Podsjetimo, Slovenija želi izlaz na otvoreno more. Sporno je područje od Savudrijske vale do otvorenog mora gdje Hrvatska mora braniti svoje nacionalne interese. Unatoč novonastaloj situaciji, Hrvatska ima vremena da hladne glave odluči kako dalje, jer do konačne raspodjele teritorija, primjenjuje se takozvana crta sredine.

Milanović i Karamarko na istoj strani stola

Problem oko Pirana uspio je ujediniti i lijevicu i desnicu, poziciju i opoziciju. Ali i ono što nije nikome do sada, a to je posjesti za isti stol Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. I to ovaj put na istu stranu stola!

'Slovenci žele nastavak arbitraže pod svaku cijenu'

U Sloveniji je, javljaju nam kolege s POP TV-a, zavladala bojazan od izlaska Hrvatske iz spora. Stoga se žure imenovati novoga arbitra. Kakve su reakcije u Sloveniji, netom prije Dnevnika Nove TV javio nam je kolega Anže Božič, novinar POP TV-a.

'Ovdje u Sloveniji otkrivanje dogovaranja između bivšeg slovenskog arbitra Sekoleca i zastupnice pri sudu Drenik, je glavna politička tema. Slovenski političari ujedinjeni su u stavu da arbitražu treba nastaviti pod svaku cijenu i na tome intenzivno rade. Danas je slovenski parlament pripremio postupak po kojem će naša država u roku od 15 dana imenovati novog arbitra. Tko će to biti, znat će se u ponedjeljak ili u utorak', javlja nam kolega Božič.

Povlačenje iz arbitraže za Sloveniju nije mogućnost, u tome se slažu svi domaći stručnjaci međunarodnog prava i drugi pravni stručnjaci. Veliko ogorčenje u Sloveniji vlada zbog prisluškivanja i to ne bilo kakvog prisluškivanja, već prisluškivanja člana međunarodne institucije. Tvrde da to nije znak dobrosusjedskih odnosa i da takvi odnosi ne bi smjeli biti među dvjema prijateljskim državama unutar Europske unije.

S kim smo sve razgovorali o slučaju pogledajte u prilogu!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene