Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema domaćih plodova

Apsurdno: Možemo hraniti pola Europe, a uvozimo jagode iz Perua i jabuke iz Poljske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dođu li turisti na Jadran, sasvim je sigurno, domaćeg voća i povrća - neće se najesti!

Hrvatska je među najvećim uvoznicima voća u Europi. Rekordan uvoz zabilježen je protekle godine, voće dovezeno brodskim kontejnerima platili smo više od milijardu kuna! Uvozimo sve, čak i ono što možemo bez problema sami proizvesti - jabuke, kruške i šljive.

Pročitajte i ovo Rajčice - 4 Berba podbacila Kupci će biti gladni domaće hrane: "Imamo manje za bar 40 posto" Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna"

Domaćeg se voća na tržnicama ni ptice ne bi najele. Hrvatska je zasuta - uvoznim voćem. Umjesto da više proizvodimo domaće, radimo obrnuto. Uvozno voće protekle smo godine platili 210 milijuna dolara. Banane su na prvom mjestu. No, to da Hrvatska uvozi banane i nije ništa neobično, ali neobično je da uvozi voće koje može sama proizvesti, kao primjerice jabuke ili kruške.

>> Neretvanska mandarina oduševila europske stručnjake

Samo mandarina na Neretvi i jagoda, proizvedemo dovoljno za vlastite potrebe. 'Kad kažem da se moramo udruživati, ona je pred nama i velika svota novca koji možemo povući iz Europskih fondova', rekao je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednica. Zbiti redove malih proizvođača, cilj je i novog ministra. 'To je mjera koju ćemo poticati, jer samo organizirani poljoprivredni oproizvođači moći će kvalitetno pripremiti svoju proizvodnju i svoj proizvod ponuditi na tržište', rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

I ministar poljoprivrede domaćoj će jabuci dati prednost, u 'moru' uvezenih iz Poljske, Austrije i Italije. No, teško će je naći na tržnici. 'Uvijek ću reći da je kvaliteta na našoj strani, samo treba naći model da to proizvodimo u dovoljnim količinama', rekao je Jakovina. Voćnjaci su stari, a poticaja za voćarstvo nema. U Hrvatskoj je takvih voćnjaka oko 21.000 hektara, to je površina koja je tek nešto veća od površine, primjerice, Đakova. Kupci zato domaće nit' jeli, nit' mirisali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene