Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Apsurdno: Ako nemate rezervnu žarulju, pijani ste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I pola mjeseca nakon što je stupio na snagu, zakon o sigurnosti u prometu izaziva kontroverze. 0,5 promila zapravo je samo mrtvo slovo na papiru, tvrdi SDP i traži ocjenu ustavnosti zakona.

Izdvajamo dvije zakonske nelogičnosti:

Pročitajte i ovo Vojna vozila u luci Gaženica, ilustracija potpora španjolskoj vojsci MORH upozorio na vojni konvoj, pogledajte gdje se očekuje zastoj: "Molimo građane za strpljenje" Policija, ilustracija Očevid u tijeku Tragedija u rano jutro: Sletio automobilom s ceste i poginuo

Popili ste čašu vina nakon ručka i sjeli se odvesti kući. Zaustavlja Vas policija. Zakon niste prekršili kada je alkohol u pitanju imate ga manje od 0,5 promila, ali imate li rezervnu žarulju, kutiju prve pomoći ili trokut. 

'Niste produljili međunarodnu prometnu dozvolu - onda ste pijani, nemate trokut u autu onda ste pijani. Dakle građani su diskriminirani', rekao je Ivo Josipović.

To nije jedini apsurd. 

Položili ste vozački ispit prije četiri godine. Po starom zakonu službeno ste odradili odredbu o mladim vozačima koji ne smiju voziti bez kontrole. Novi zakon ponovno Vas stavlja u neravnopravan položaj jer kao mlađi od 23 godine opet ste u kategoriji mladoga vozača. 

SDP i oporba žele ocjenu ustavnosti zakona. Potporu im daju i HDZ-ovi partneri zastupnici srpske i talijanske manjine.

Manjine i SDP protiv HDZ-a idu istim argumentima - ovakav zakon rezultat je koalicijske trgovine. 

Ocjena ustavnosti može se čekati jako dugo. HDZ ne očekuje da će zakon biti poništen jer kažu diskriminacije nema, model kažnjavanja prepisan je od Slovenaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene