Pola rate kredita za novi stan ili kuću koje država nudi, mnogi ne žele propustiti. APN je objavio oglas kojim poziva građane da se prijave na subvencioniranje stambenih kredita.


U svojoj banci Matea se već raspitala što je potrebno kako bi uskoro postala vlasnica kuće. Dokumentaciju je prikupila, a nakon potpisanog obrasca na korak je do subvencije.

Vezani članci APN - Ilustracija - 3 Rekordni broj zahtjeva za APN: Hoće li se odobriti dodatna sredstva? Novi krug APN stanova - 3 Kreće novi krug poticaja za kupnju stana: "Bez toga bi bilo teško jer se očekuje nenormalan porast cijena''

"Odlučila sam zato što država nudi dobru priliku, a banka nudi odlične uvjete zašto ne to iskoristiti. Tu su ljubazni, dali su sve potrebne informacije tako da ono dva tri dana sve da skupimo, podnesemo i sad čekamo", kaže Matea Varonjek.

Banka će njezine dokumente i one drugih klijenata, koji su se prijavili u ponedjeljak, poslati u ured APN-a.

U agenciji koja pomaže klijentima da se lakše pripreme za natječaj, kao teškoće primjećuju brojne dokumente koje je potrebno prikupiti, ali i sam način odabira onih koji će dobiti subvenciju. Jer čija banka prije dostavi u APN, taj prolazi.

"To je fer ali do poteškoća može doći ako se pojavi jako puno interesenata koji svi imaju potpunu papirologiju, što će onda? Koji će onda biti kriteriji?", kaže Antonija Mikšić, agentica za nekretnine.

Na to nam u Ministarstvu nisu odgovorili, ali su pojasnili na koji će način zaprimati prijave.

Posebno je angažiran zaštitar koji će svakog dostavljača banke odmah kod pristupanja zgradi u kojoj se nalazi APN, evidentirati. Upisati mu u minutu točan dolazak, ime i prezime i banku čiju dostavu vrši. I dodjeliti redni broj za predaju dokumenata.

Potaknute interesom građana za nekretnine, banke razmišljaju i o drugim mogućnostima. Primjerice, o ponudi jednakih uvjeta za kredite onima kojima subvencija ne bude odobrena.

O toj opciji razmišljaju HPB, OTP i Splitska banka. Svojim klijentima, koji zbog ispunjenja kvote ne ostvare subvenciju, to su već odlučiti ponuditi ERSTE i PBZ.

Karlovačka banka i Istarska Kreditna Banka ponudit će im kredite po tržišnim uvjetima.

"To je jako dobra vijest za tržište pogotovo što dovodi do vala novih kupaca i dodatne stabilnosti tržišta pogotovo ako će se raditi o značajno manjoj kamatnoj stopi nego što je to inače" govori Antonija Mikšić.

Onima koji kasnije predaju prijave, to je utješna nagrada. A oni poput Matee, koji su sve pripremili, uvjereni su da će do ključeva od svojeg doma doći uz pomoć države.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju