Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Odustanite od dress-codea i obucite se ležerno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader na visoke temperature se osvrnuo na početku sjednice, ocjenjujući dobrom preporuku Europske komisije da se na temperaturi od preko 35 stupnjeva "ne mora nositi kravatu i sako, ili, kako bi rekli u Zagori, jaketu".

Apelirao je na sve građane i turiste da uvijek kada to mogu pridonesu što bržem otkrivanju požara i njegovih uzroka kako bi se moglo preventivno djelovati.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"Suočeni smo s iznimno visokim temperaturama koje se ne pamte zadnjih 50 godina pa su opasnosti od požara, ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Mediteranu, iznimno velike", kazao je Sanader na sjednici Vlade koja je izviještena o realizaciji programa zaštite od požara.

Razumnom je ocijenio i jučerašnju poruku HEP-a da se nakon završetka posla ne ostavljaju uključeni klima uređaji, poručujući da bi se štednja trebala odnositi i na tijela državne uprave.

Kako je istaknuto na sjednici Vlade, svi uključeni u protupožarnu zaštitu već su neko vrijeme potpuno spremni.

MUP intenzivno radi s lokalnim jedinicama na procjenama ugroženosti i planovima zaštite od požara, a temeljen inspekcijskih i kontrolnih nadzora nad provedom protupožarnih mjera podneseno je 179 prekršajnih prijava, izvijestio je resorni ministar Ivica Kirin.

Pozvao je građane i turiste da svojim aktivnostima ne izazivaju požare, da ne pale vatru na otvorenom, a ako to moraju, da imaju osigurane količine vode za gašenje.

U prvoj polovici ove godine zabilježeno je 728 požara, što je 12,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.

U prvih 18 dana srpnja zabilježeno je više od 450 požara, a 90 posto ih ugašeno u samom početku, što pokazuje da sustav funkcionira, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

Kao aktivni požar spomenuo je onaj na granici s Crnom Gorom, napominjući da se taj požar proširio sinoć s crnogorske strane, da je riječ o miniranom području pa se gasi uglavnom iz zraka, te da je pod nadzorom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene