Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud potvrdio je presudu osječkoga Županijskoga suda kojom je okrivljenik Antun Gudelj u srpnju prošle godine osuđen na kaznu zatvora od 20 godina za kazneno djelo teškoga ubojstva, izvijestio je osječki Županijski sud na svojim internetskim stranicama.


Presudom Vrhovnog suda, od 9. travnja 2009. godine, potvrđena je presuda Županijskog suda u Osijeku od 7. srpnja prošle godine, protiv Antuna Gudelja kojom mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 20 godina, napominje Županijski sud. Antun Gudelj je u srpnju prošle godine, u ponovljenom postupku, osuđen zbog ubojstva bivšeg načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, potpredsjednika Izvršnog vijeća Osijeka Gorana Zobundžije i osječkog skupštinskog vijećnika Milana Kneževića te teškog ranjavanja predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Ivana Petrović komentira presudu balkanskom krvniku: "Srebrenički genocid nije rasvijetljen do kraja. Tko je podupirao Ratka Mladića?" Majke Srebrenice prate izricanje presude Ratku Mladiću - 1 Reakcije na presudu Mladiću: "On je živ, a mojih nema. Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše"

Teretilo ga se da je, početkom srpnja 1991. godine, kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a na cesti Osijek-Tenja, iz automatske puške pucao na automobil u kojem se nalazilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji te tako usmrtio Reihl-Kira, Zobundžiju, i Kneževića te teško ranio Tubića. Nakon počinjenog zločina Gudelj je otišao u Australiju, a u odsutnosti je na osječkom Županijskom sudu osuđen na 20 godina zatvora. S obzirom da je 1996. godine uhićen u Njemačkoj i izručen Hrvatskoj, na tome je sudu protiv njega obnovljen postupak, koji je prekinut 1997. godine kada je Vrhovni sud na Gudelja primijenio Zakon o općem oprostu ie nakon puštanja na slobodu Gudelj ponovno odlazi u Australiju.

Državno odvjetništvo protiv takve odluke Vrhovnog suda podnijelo je zahtjev za zaštitu zakonitosti, a supruga ubijenoga načelnika osječke policije Jadranka Reihl-Kir podnijela je tužbu Ustavnom sudu RH. Vrhovni je sud u studenome 2000. godine ocijenio osnovanim zahtjev za zaštitu zakonitosti, a Ustavni je sud u ožujku 2001. odluku o primjeni Zakona o općem oprostu ocijenio protuustavnom, ukinuo rješenje Vrhovnog suda iz 1997 godine te vratio predmet osječkom Županijskom sudu na ponovno odlučivanje. Osječki Županijski sud je u lipnju 2001. godine protiv Antuna Gudelja donio rješenje o određivanju pritvora, nakon čega je za optuženikom raspisana tjeralica te je uhićen u Australiji i u srpnju 2007. izručen Republici Hrvatskoj te je u ponovljenom postupku na osječkom Županijskom sudu osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.