Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesvakidašnje prizore zabilježila kamera Nove TV

Antologijski prizori na obroncima Velebita: ''Gore je snijeg oko 50 cm visine, teško smo napredovali''

S pašnjaka u staje (Foto: Dnevnik.hr)
S pašnjaka u staje (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 S pašnjaka u staje (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Kamera Dnevnika Nove TV zabilježila je doista nesvakidašnje prizore. Stoka koja od proljeća pase velebitskim prostranstvima vraća se u lička sela gdje će prezimiti.

S planinskih pašnjaka, stoka se vraća u selo. ''Krenuli smo oko devet. Gore je snijeg oko 50 cm visine, teško smo napredovali jer onaj koji ide prvi njemu je najgore'', ispričao je Marko Živković iz Pazarišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve bi moglo završiti na sudu VIDEO: Nastavlja se teror zalutalog bika Slika nije dostupna Vrebao susjedove krave Bika su tjerali, ali se odmah vraćao

Predvodnike stada, na čelu kolone, usporavao je gust snijeg pa se satima putovalo u podnožje. A ove godine - zabijelilo je, kažu lički stočari, mnogo ranije no inače.

''Bar da nas je htio pružiti ovaj mjesec, jer je bila velika suša i imali smo manje sijena i sve. Ali to je priroda, moramo joj se prilagoditi, a krave su bile na Velebitu na predjelu Bakovac – Tagnuša'', rekao je Živković.

Prilagodili su se prirodi, ali, čini se, i tržišnim uvjetima. Pa ima i mladih farmera. Do ljeta ili proljeća, stotinjak grla autohtonih pasmina ostaje u selu. A zatim ponovno na 1000 metara velebitske visine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene