Kamera Dnevnika Nove TV zabilježila je doista nesvakidašnje prizore. Stoka koja od proljeća pase velebitskim prostranstvima vraća se u lička sela gdje će prezimiti.

Galerija +0 S pašnjaka u staje (Foto: Dnevnik.hr)

S planinskih pašnjaka, stoka se vraća u selo. ''Krenuli smo oko devet. Gore je snijeg oko 50 cm visine, teško smo napredovali jer onaj koji ide prvi njemu je najgore'', ispričao je Marko Živković iz Pazarišta.

Vezani članci Krave/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U Imotskom krađa krava na ispaši: Materijalna šteta veća od 50.000 kuna Velebit: Topi se vječni led - 1 Dosad nezabilježeni prizori s Velebita: "Promjene su vidljive svima. Jako se brzo događaju, brže nego što bi to bilo prirodno"

Predvodnike stada, na čelu kolone, usporavao je gust snijeg pa se satima putovalo u podnožje. A ove godine - zabijelilo je, kažu lički stočari, mnogo ranije no inače.

''Bar da nas je htio pružiti ovaj mjesec, jer je bila velika suša i imali smo manje sijena i sve. Ali to je priroda, moramo joj se prilagoditi, a krave su bile na Velebitu na predjelu Bakovac – Tagnuša'', rekao je Živković.

Prilagodili su se prirodi, ali, čini se, i tržišnim uvjetima. Pa ima i mladih farmera. Do ljeta ili proljeća, stotinjak grla autohtonih pasmina ostaje u selu. A zatim ponovno na 1000 metara velebitske visine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju