Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Agrokor

Nobilo: "Pravosuđe i država ne mogu od sebe oprati ruke spektakularnim uhićenjima pred TV kamerama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U razgovoru za Novu TV odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo rekao je da mu je iz iskustva poznato da nema tako velikog predmeta koji se ne bi mogao riješiti za godinu dana.

Kako će se gospođa Piruška Canjuga braniti, hoće li odgovarati na pitanja?

Pročitajte i ovo Anto Nobilo - 3 Ne nazire se kraj slučaju Odvjetnik Nobilo o ponovljenoj optužnici za Agrokor: "Imamo iste prigovore kao i ranije. A u tisućama stranica spisa nema ni jednog dokaza" Slika nije dostupna Odvjetnik Piruške Canjuge "Zdravko Marić bit će naš krunski svjedok. Ako on nije ništa znao, kako je onda mogla moja klijentica"

Ona će dati obranu i u okviru te obrane odgovarati na pitanja. Međutim, neće ulaziti u dubinu svoje obrane, jer mi faktički ne znamo što joj se stavlja na teret. Objasnit će što je radila, koje poslove, otkad dokad je bila u Upravi, kad je bila na bolovanju i u okviru njezinih zadataka, kakvi su bili njezini kontakti s odjelom za financije, gdje faktički i očigledno postoji sumnja da su se dogodila kaznena djela. U okviru toga odgovarat će na pitanja, a izvan toga je prerano jer treba proučiti spis i vidjeti što joj se konkretno stavlja na teret pa ćemo onda dopuniti obranu u tjednima koji su pred nama.

Spis je ogroman, revizija je ukazala na određene nepravilnosti. Je li moguće da ona baš ništa nije znala?

Isto pitanje možete postaviti i jednom ministru danas, potpredsjednici Vlade, guverneru, jednom ili više direktora banaka. Jedna je stvar na razini dojma i glasina znati ili ne znati, a druga je stvar sudjelovati u nečem što su kriminalne radnje. Svi smo mi otprilike znali da je Todorić prezadužen i da je, ono što se kaže, usta su iznad vode. Ali to je na osnovu općeg dojma bez ikakvih podataka. Oni su u Agrokoru morali nešto više znati. Ali je važno tko je radio, ako je netko radio kaznena djela.

Vaši kolege odvjetnici i struka, i Todorić, kažu da je ovaj slučaj politički motiviran, slažete li se Vi s tim?

U ovom trenutku ne. Imam premalo podataka. Tek sam danas ušao u predmet. Prije toga nisam baš previše pratio i u ovom trenutku to ne mogu reći. U ovom trenutku postoje ozbiljne sumnje da su napravljena kaznena djela. Ima li elemenata politike, to ćemo vidjeti u mjesecima koji predstoje. Da se s ovim kaznenim predmetom koji ima svoju realnu kaznenu supstancu manipulira u politici, to je sigurno.

Dakle, imamo po već ustanovljenom folklornom obrascu kod velikih predmeta – u šest ujutro se ulazi, mediji dolaze, hapsi se, vrši se pregled, premetačina i onda prođe vrijeme, i što onda? Sjetimo se Polančeca 2009., afera Spice. Sjetimo se svih velikih predmeta nakon toga. Je li ijedan predmet završen? Niti jedan. Po meni politika, država, pa i pravosuđe, šalje javnosti poruku: Mi štitimo zakon, borimo se protiv korupcije, kriminala, za nas su svi jednaki i bogati i siromašni. Tu su te političke, odnosno populističke poruke, međutim to nije ozbiljan rad. Ozbiljan rad drugačije izgleda. Ozbiljan rad izgleda u tišini pripremiti predmet. Ako je predmet zreo, on za godinu dana mora biti presuđen.

Nema predmeta tako velikog da za godinu dana ne bi bio presuđen. U aferi Podravka gdje sam branio i pravomoćno je oslobođen Damir Polančec, krenuli su sa 40.000 stranica. Moja je procjena da nismo koristili više od 3.000 stranica, a krenulo je s 40.000. Umjesto pet i pol godina koliko je prošlo na glavnoj raspravi, vjerujem da smo u godini dana mogli završiti Podravku. I tako sve ove druge predmete.

Pravosuđe i država ne može od sebe oprati ruke na način da vrši spektakularna hapšenja pred TV kamerama i na taj način zabavlja narod.

S druge strane, vidimo da je Todorić malo pokvario zabavu jer nije u Hrvatskoj, a vidimo da ga politika koristi i odmah hoće ukinuti povjerenstvo za Agrokor kako se ne bi širila linija odgovornosti. Jer imate vjerojatno odgovorne, nekog u Agrokoru, ali imate i prsten koji su opsluživali Agrokor, koji nisu izvršili svoju dužnost, koji nisu kontrolirali. Nas male i srednje poduzetnike itekako kontrolira. Mi se nikad ne bismo mogli tako zadužiti. Ako netko nije počinio kazneno djelo djelom, ali je mogao propustom, a bio je dužan da obavi svoju dužnost. Postoji jedan cijeli prsten oko Agrokora, najviših dužnosnika i političkih i bankarskih koji su suodgovorni i čija se odgovornost jasno nastoji izbjeći. I politički su odgovorni ili su možda čak i kazneno odgovorni. Umjesto toga imamo danas ovu paradu s uhićenjima, i to je sve.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene