Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremili se za sve varijante

Nobilo: Perković ne kani bježati, to je predstava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istodobno s upozorenjima iz Bruxsellesa, Njemačka je ponovno raspisala međunarodnu tjeralicu protiv bivšeg djelatnika jugoslavenskih tajnih službi Josipa Perkovića. Nude i novčanu nagradu za korisne informacije o njemu.

Josip Perković, ponovno je lice s međunarodne tjeralice. Nekadašnjeg čelnika jugoslavenskih tajnih službi - Njemačka i službeno traži zbog sumnje u ubojstvo hrvatskog emigranta, Stjepana Đurekovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje bi trebalo započeti 13.listopada Sud u Muenchenu potvrdio optužnicu protiv Josipa Perkovića Slika nije dostupna Optimističan oko ishoda Anto Nobilo optimističan oko ishoda suđenja Josipu Perkoviću u Njemačkoj

Još jutros razgovarao je s odvjetnikom. 'Njemačka tjeralica vrijedi u ovom trenutku za sve zemlje Europske unije, ali ne za Hrvatsku, barem ne do 01. srpnja. Mi smo se pravno pripremili za sve varijante', kazao je Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo.

Perković, u ovom slučaju, ne smije napuštati državu. U protivnom bi ga uhitili i odredili ekstradicijski pritvor. Uz dvije zagrebačke adrese i jednu u Novom Vinodolskom, njemački savezni sud navodi i da se služi imenom Tomo Novaković. Za sve informacije raspisana je i novčana nagrada od 12.000 eura.

>> 'Hrvatska ne može ukinuti retroaktivnu provedbu uhidbenog naloga!'

'Gospodin Perković ne kani nigdje bježati, to je predstava. Nijemci vrlo dobro znaju gdje se on nalazi, znaju adresu i da nikad nije bježao', kazao je Nobilo. Dok Perkovićeva obrana vjeruje da će ga od izručenja zaštititi Markov trg, izmjene li u ova dva dana zakon i njime ograniče europski uhidbeni nalog - oglasio se i Kaptol.

'Apeliramo na Vladu da sporni zakonski prijedlog povuče kako Hrvatska ne bi u Uniju ušla pod sumnjom i sa stigmom zaštitnika ideoloških zločina iz vremena komunizma', kazala je Dubravka Petrović Štefanec, članica Komisije 'Institia et pax'.

Crkva Vladi zamjera izostanak konzultacija s Bruxsellom. I iz europske prijestolnice stiže upozorenje. Obvezu, koju smo ispregovarali ne možemo mijenjati. Hrvatska će morati provoditi europski uhidbeni nalog koji će se primjenjivati i na slučajeve koji su se dogodili prije pristupanja.

Ulaskom u europsku obitelj za Hrvatsku više nema prepreka - odgovaraju iz SDP-a. Najavljuju inicijativu za promjenom Ustava protiv zastare političkih likvidacija. Računaju i na HDZ - ovu potporu.

'Svoje zločince dužni smo sami kažnjavati i moramo učiniti sve da te osobe koje su činile najgnjusnije zločine, budu sankcioniranje', kazao je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin. Izglasaju li se izmjene Ustava i otvori nova istraga, suđenje Perkoviću u Hrvatskoj - jedan od mogućih scenarija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene