Anto Đapić (Foto: Pixsell, Davor Javorović)
Anto Đapić (Foto: Pixsell, Davor Javorović) Foto: Pixsell, Davor Javorovi?

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić ocijenio je u četvrtak kako bi Vlada i Hrvatski sabor trebali pokrenuti proces razrješenja pučke pravobraniteljice Lore Vidović, kojoj zamjera da je kritikama kako državne institucije ne reagiraju na sve prisutniji ustaški revizionizam u Hrvatskoj iskočila iz okvira svoga djelovanja.


Đapić je na konferenciji za novinare u Osijeku rekao kako pravobraniteljica u posljednje vrijeme djeluje na način koji nije dopušten Zakonom o pučkom pravobranitelju, a posebice spornim drži njezinu nedavnu procjenu stanja u Hrvatskoj u kojoj, kaže, iznosi stavove o fašizaciji Hrvatske, povampirenju ustaštva, te napada Katoličku Crkvu u Hrvatskoj.

Vezani članci Pučka pravobraniteljica Lora Vidović (Foto: Pixsell,Sandra Simunovic) DORH oštro odgovorio pravobraniteljici: Javnom objavom anonimne prijave policajca ugrozila je tajnost izvida Slika nije dostupna Zamjenica pučke pravobraniteljice: "Građani i dalje nisu dovoljno informirani ni o tome što je diskriminacija"

Tvrdi da je Lora Vidović u toj analizi nastupila "s krajnje jugoslavenskih i lijevih pozicija" što je, ističe, "politička paradigma koja Hrvatsku drži u mentalnom sklopu kakav je bio od 1945. do 1990. godine".

Đapić smatra kako se ovdje može raditi i o njenom ulasku u političku utakmicu, jer pravobraniteljica sebi daje pravo donositi političke ocjene prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i to o najosjetljivijim temama hrvatske politike. "Time nanosi ogromnu štetu hrvatskoj državi, jer se u EU uvijek prate stavovi i izvješća pravobranitelja", poručio je.

Brine ga nereagiranje Vlade i Sabora

Brinu ga, kako navodi, nereagiranje Vlade i Hrvatskog sabora, odnosno premijera i predsjednika Sabora koji bi, drži, trebali pokrenuti proces njenog razrješenja. Naime, pučka pravobraniteljica nedavno je u opsežnoj analizi upozorila da relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji.

"Pojave negiranja karaktera NDH i razmjera zločina ustaškog režima, isticanja simbola u javnom prostoru ili korištenje sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije, u hrvatskom su društvu toliko učestale da su gotovo prešutno prihvaćene", smatra Vidović. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju