Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prosvjed u subotu

Hrvatski antifašisti idu u Bleiburg: ''Cilj zabrana okupljanja ustaša i fašista''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Saveza antifašističkih boraca i anatifašista Hrvatske u subotu idu u Bleiburg.

U organizaciji Udruge antifašista Koruške predstavnici antifašista iz Italije, Slovenije, ali i Hrvatske u subotu 11. svibnja u Bleiburgu organiziraju prosvjed protiv skupa koji će se održati tjedan dana kasnije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Položili vijence kod grobnice u Teznom Josipović na Bleiburg produžio bez antifašista Slika nije dostupna 'Moramo konačno zatvoriti II. svj. rat' Josipović: Najvažnije pitanje je kako izaći iz krize

''Svake godine u Bleiburgu, u austrijskoj Koruškoj, okupljaju se ustaše, neofašisti i njihovi sponzori na „komemoraciji“ Počasnoga bleiburškoga voda. Koruška Crkva, odnosno Biskupija iz Gurka, ove je godine, u namjeri da se ogradi od „nacističkog svjetonazora“, uskratila Hrvatskoj crkvi dozvolu da, kao i do sada, održi biskupijsku misu u Bleiburgu'', objavio je Savez antifašista.

Navode da austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova ''nažalost nije slijedilo primjer Crkve tako da „komemoracija“ Počasnoga bleiburškoga voda, koja je po svojoj prirodi protuustavna, još uvijek nije zabranjena''.

''To je razlog što namjeravamo 11. svibnja, tjedan dana prije Počasnog bleiburškog voda, obnoviti naš zahtjev za zabranu okupljanja ustaša i fašista u Koruškoj'', poručili su.

Najavili su da im je namjera predložiti primjerene zakonodavne prijedloge protiv širenja neofašizma na euvropskoj razini. 

''Ponovno oživljavanje neofašizma problem je cjelukupne europske zajednice'', zaključuju antifašisti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene