Obljetnica Bleiburga, arhiva (Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL)
Obljetnica Bleiburga, arhiva (Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL) Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Predstavnici Saveza antifašističkih boraca i anatifašista Hrvatske u subotu idu u Bleiburg.


U organizaciji Udruge antifašista Koruške predstavnici antifašista iz Italije, Slovenije, ali i Hrvatske u subotu 11. svibnja u Bleiburgu organiziraju prosvjed protiv skupa koji će se održati tjedan dana kasnije.

Vezani članci Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić Prijetio smrću kardinalu Puljiću zbog mise za žrtve Bleiburga: "Sve balije, ustaše i četnike treba pobiti" Policija i prosvjednici zbog mise za bleiburške žrtve u Sarajevu Josipović: Bleiburška komemoracija u funkciji je rehabilitacije ustaštva

''Svake godine u Bleiburgu, u austrijskoj Koruškoj, okupljaju se ustaše, neofašisti i njihovi sponzori na „komemoraciji“ Počasnoga bleiburškoga voda. Koruška Crkva, odnosno Biskupija iz Gurka, ove je godine, u namjeri da se ogradi od „nacističkog svjetonazora“, uskratila Hrvatskoj crkvi dozvolu da, kao i do sada, održi biskupijsku misu u Bleiburgu'', objavio je Savez antifašista.

Navode da austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova ''nažalost nije slijedilo primjer Crkve tako da „komemoracija“ Počasnoga bleiburškoga voda, koja je po svojoj prirodi protuustavna, još uvijek nije zabranjena''.

''To je razlog što namjeravamo 11. svibnja, tjedan dana prije Počasnog bleiburškog voda, obnoviti naš zahtjev za zabranu okupljanja ustaša i fašista u Koruškoj'', poručili su.

Najavili su da im je namjera predložiti primjerene zakonodavne prijedloge protiv širenja neofašizma na euvropskoj razini. 

''Ponovno oživljavanje neofašizma problem je cjelukupne europske zajednice'', zaključuju antifašisti.