Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ante Vlahović proglašen je gospodarstvenikom godine, a rast BDP-a gospodarskim događajem godine.


Ante Vlahović proglašen je gospodarstvenikom godine, a rast BDP-a gospodarskim događajem godine u izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na današnjoj prigodnoj manifestaciji u hotelu Esplanade.

Vezani članci Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Europska komisija objavila gospodarsku prognozu, Hrvatsku sljedeće dvije godine očekuje pad BDP-a Zdravko Marić (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Ministar Marić pohvalio se odgovornim upravljanjem državnim financijama, oporba ga kritizirala

Vlahovića i rast BDP-a pobjednicima su proglasili i žiri i čitatelji.

Vlahović još od 1995. vodi Adris grupu, tadašnju Tvornicu duhana Rovinj. Većinski je dioničar Adrisa, ima rovinjsku turističku kompaniju Maistru s nekima od ponajboljih hotela. Naš je najveći filantrop. Za nezbrinutu djecu, stare i nemoćne donirao je dionice od milijun eura.

Osim njega, kandidati za titulu gospodarstvenika godine bili su Zvonimir Mršić (Podravka), Mate Rimac (Rimac Automobili), Branko Roglić (Orbico grupa) i Đuro Horvat (Tehnix).

Za gospodarski događaj godine odabran je rast BDP-a. Naime, Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu 2016. porastao 2,8 posto u odnosu na lani. Najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za potrošnju kućanstava za tri posto. Državna potrošnja porasla je za 2,6 posto, dok su bruto investicije u fiksni kapital skočile 6,3 posto.

"Nakon ove porezne reforme sigurno možete očekivati čitav niz iskoraka, strukturne prirode, u raznim resorima, koji će značiti unaprijeđenje i stvaranje pozitivnog okruženje te dizanje potencijala hrvatskog gospodarstva", poručio je ministar financija Zdravko Marić.