Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Gost Dnevnika Nove TV

Ante Kotromanović o napadima na Gotovinu: Teško je to doživio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar obrane Ante Kotromanović.

Ministre, kako imati uspješnu vojsku s malo novca u proračunu?

Pročitajte i ovo Uvođenje vojnog roka - 3 Nepoznanica je puno Vraća se obavezni vojni rok? ''Ako je strategija da zbunimo neprijatelje, to može biti dobro, ali zbunjujemo i građane'' Slika nije dostupna Mimohod u Zagrebu i proslava u Kninu PROSLAVA OLUJE 'Svi imaju različita mišljenja, različite vizije, ali to treba posložiti da se proslava obilježi dostojanstveno'

To je dobro pitanje i to je umijeće. Mi naravno nismo zadovoljni s proračunom. Ja to uvijek govorim i kao ministar, uspjeli smo za sada zaustaviti pad proračuna i još jedna stvar - dobili smo od Vlade mogućnost od prodaje oružja, nekretnina da punimo proračun.

Koji projekti idu?

Mi smo pokrenuli niz projekata i baš mi je drago da to imam priliku reći. Recimo u zadnje tri godine smo smanjili jako puno ljude u administraciji u ministarstvu, preko 300 ljudi je smanjeno. Poslovne procese smo pokrenuli. Napravili smo sustav transparentne nabave, sustav upravljanja osobljem, riješili smo nekretnine, pokrenuli smo nove sustave, velike sustave vrijednosti, recimo modernizacije, tako da smo modernizirali i helikoptere i avione, sada ulažemo sto milijuna kuna u radarski sustav, modernizirali smo kopnene radare, kupujemo 'haubice 155' koji su najbolji tip oružja koji ima svega nekoliko zemalja NATO-a. I to stvarno ćemo imati jaku kopnenu vojsku. Imat ćemo 126 Patria tijekom ove godine. Ući će preko sto Patria u operativnu uporabu tako da ćemo podignuti mobilnost i zaštitu naših postrojbi. Dobili smo iz donacije 212 vozila koja su moćna, to su borbena vozila. Za mornaricu radimo pet obalnih, oklopnih brodova nakon 10-ak, 15-ak godina priče. I do kraja 2017. nabavit ćemo dva minilovca iz Njemačke, to radimo s našim strateškim partnerima. Recimo, samo u infrastrukturu smo ubacili preko 170 milijuna kuna godišnje. Uložili smo samo u infrastrukturu HRZ-a 70 milijuna kuna. Mi smo puno sredstava uštedjeli na nabavi i to smo reinvestirali u druge projekte. Na takav način, s obzirom na proračuna koji imamo, mi smo uspjeli napraviti taj jedan korak više u odnosu na ono što smo imali prije.

Kakvo je bilo ozračje na vijeću? Što ste još dogovorili? Šaljete li hrvatske vojnike u novu misiju?

Ozračje je bilo sjajno. Jako sam zadovoljan današnjim vijećem za obranu. Mi smo to dobro pripremili i u MORH-u, niz stvari, niz ozbiljnih projekata koji smo pokazali trima predsjednicima, i države i Sabora i Vlade i drugim članovima odbora i to je bilo jako dobro i zaključili smo recimo da ćemo se svaka tri mjeseca sastati da vidimo u kojoj smo fazi. To je meni super, zašto - zato što mogu podijeliti odgovornost sa svima. Mogu reći u kojoj je fazi neki projekt, a ne da se nešto priča ili govori da se nemaju potpune informacije. Donijeli smo nekoliko važnih političkih odluka u smislu da se želimo angažirati negdje vani. Mi smo se sad dosta smanjili u misijama u Afganistanu i naša je zadaća, mi smo članica antiterorističke koalicije recimo, ja sam čak i posjetio Irak, angažirati se na sjeveru Kurdistana zajedno s Nijemcima, oni su dolje već nekoliko mjeseci, u neborbenoj misiji, to ponavljam. Poslali bi naše instuktore za trening recimo topnika, inženjeraca, i u Hrvatskoj i dolje. Naravno treba proći proceduru, bilateralno to riješiti s Bagdadom, parlament mora odobriti. Ja bih volio vidjeti naše vojnike zajedno s drugim pripadnicima NATO-a na tom prostoru.

Koliko će vojnika biti i kada se očekuje njihovo slanje?

Pa mi ne znamo točno kada se očekuje, ali to neće biti više od nekoliko desetaka instruktora koji će obučavati snage sigurnosti prvenstveno u Kurdistanu gdje je relativno mirno. Rizik uvijek nekakav postoji, ali tamo zasad nema velikih problema zato što su Pešerge izbacile ISIL skroz južno do Mosula.

Vjerujete li da će Sabor to odobriti?

Mi imamo konsenzus, predsjednica to potpuno razumije. Pošto je dugo godina radila u NATO-u ona razumije takve stvari jako dobro, mi smo se u tri sekunde dogovorili o tome, da je to dobro i da kao ozbiljna članica NATO-a koja je dugo godina u misijama davala veliki značaj i imamo veliko iskustvo, da bi to bilo dobro i za Hrvatsku, a i pomoć u borbi protiv terorizma.

Preko noći smo ostali bez 6 pilota i instruktora letenja Krila Oluje. Možemo li govoriti o nečijoj krivnji i odgovornosti u vezi tog slučaja?

Uvijek postoji krivnja i odgovornost, ali ja ću reći bitnije stvari. Mi smo donijeli danas jednu važnu odluku o tome, potvrdili smo ono što je vijeće prije reklo da želimo imati i imat ćemo borbeno zrakoplovstvo. To je vrlo važna stvar. Sada u ministarstvu obrane mi radimo studiju s našim stručnjacima koja će vidjeti sve moguće najbolje varijante.

Ja govorim o strategiji, mi idemo sada na nabavku novih helikoptera. Dobit ćemo ove Kiowe koji izvidnički napadni helikopteri su sjajni od SAD-a. Kupit ćemo Black Hawke, uložit ćemo u infrastrukturu u HRZ još jako puno, sada dubinski snimamo stanje u HRZ-u. Donijet ćemo novi pravilnik o letenju, o letačkim dodacima. Nama je cilj u roku dva do tri mjeseca snimiti sve probleme vezane za HRZ i na taj način stvoriti bolje uvjete, personalne, materijalne, infrastrukturu i donijeti ono što najviše zanima pilote, a to je novu tehniku na kojoj će se letjeti i obučavati.

Čuli smo - proslava Oluje isti dan u Kninu i u Zagrebu. Hoće li biti vojne parade i gdje?

Razgovarali smo neformalno o tome. Ja sam razgovarao više puta o tome i s predsjednicom i s predsjednikom Vlade. Oni to podržavaju. Ideja je kratko da u Kninu sve ostaje kako je, dizanje zastave, polaganje vijenaca, sve što smo imali i do sada. I to je lijepo, to je dio tradicije i dio stvari koje ne možemo, nećemo i ne smijemo izbjeći zato što je Knin nama važan i politički i vojno zato što je to bio jedan od naših ciljeva u Oluji.

Dolazi li general Gotovina na proslavu?

Definitivno mora doći na proslavu Oluje i doći će sigurno.

Mimohod bi napavili popodne u Zagrebu. Zašto? Zato što su prijašnji mimohodi bili u Zagrebu. I predsjednik Tuđman je stalno to organizirao u Zagrebu. To je najlaške nama i logistički, politički to sve skupa napraviti ovdje. Ja želim vidjeti tip mimohoda francuski, to sam vidio u Parizu, gdje bi bile počasne, povijesne postrojbe, alkari, branitelji, ešaloni, svi elementi nacionalne sigurnosti se tu moraju pokazati, MUP, onda naravno vojska. I još jedna stvar, naši saveznici da dođu na to.

General Gotovina ovih je dana bio izvrgnut jednom oštrom napadu iz redova srbijanske vlade. Kako je on to doživio? Kako vi na to gledate?

Teško je doživio, to znam. A kako gledam - Hrvatska je ponudila ruku suradnje Srbiji i mi smo tu korektni. Citirat ću Antu Gotovinu: rat je prošlost, okrenimo se budućnosti. Mi smo se okrenuli budućnosti i ja znam da taj čovjek nije anđeo, ali on je veliki zapovjednik i to moram jasno reći jednu rečenicu - mi nećemo dozvoliti da se vrijeđa Hrvatska, bez obzira tko je to i što je to, ali mi nećemo dozvoliti da se vrijeđa Hrvatska i to nije korektno zato što smo mi članica NATO-a i Europske unije i ponavljam nećemo dozvoliti da se vrijeđa Hrvatska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene