Golf Park Dubrovnik, investicija vrijedna 8,4 milijarde kuna, najveća je investicija u Hrvatskoj.


Kao jedan od najpopularnijih individualnih sportova, golf zauzima značajno mjesto u suvremenom svjetskom turizmu. Turistička putovanja motivirana golfom u stalnom su porastu, a golf je postao važan segment razvoja turističke destinacije. Danas su golf resorti neizostavni element ponude u vodećim svjetskim destinacijama.

Vezani članci Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) Tvrđava na Srđu se raspada: ''Ovo je ogledni primjer negativne prakse koja omogućuje različitim kokošarima nadzor nad najvrjednijim prostorima'' Slika nije dostupna Treba li Hrvatska više poticati izgradnju golf terena?

Tako je danas predstavljen Golf Park Dubrovnik. Analizama je, tvrde investitori, utvrđeno da će se u Državni proračun i proračun Grada Dubrovnika za vrijeme izgradnje Golf Parka Dubrovnik sliti više od 1,6 milijardi kuna, a za vrijeme prodaje nekretnina još 2,1 milijarde kuna.

>> Izgradnje golf resorta na Srđu: Investicija od vrtoglavih 8,4 milijarde kuna!

Ekonomski utjecaj vremenski će se ostvarivati u dvije faze. U prvoj fazi, od kraja 2013. do sredine 2019. godine odvijat će se pripremne radnje, izgradnja, uređenje, opremanje svih sadržaja i prodaja nekretnina GDP-a.

Od sredine 2019., kada je planiran početak poslovanja GDP-a, započet će nova razvojna faza obilježena novim izvorima kontinuiranih financijskih prihoda od kojeg grad i županija mogu imati znatne ekonomske ali i šire društvene koristi, tvrdi investitor.

Projekt ima značajan ekonomski utjecaj, prvenstveno na turizam, na grad Dubrovnik i Hrvatsku.

U fazi poslovanja GDP-a od sredine 2019. godine nadalje na raznim ugostiteljskim, trgovačkim, sportsko-rekreativnim i ostalim poslovima u objektima i sadržajima bit će zaposleno više od 1.000 radnika u stalnom radnom odnosu. U vrijeme turističke sezone, između travnja i listopada, broj zaposlenih povećao bi se za 30 posto, procjene su to izložene danas na predstavljanju projekta GDP.

Mnogi građani protiv!

Ipak mnogi se građani ne slažu posve s investitorima. Projektu golf-resorta na platou Srđ u Dubrovniku protive se građanske inicijative Srđ je naš, Zelena akcija i Pravo na grad.

'Radi se o tome da se nama ovdje podvaljuje izgradnja vila i apartmana pod takozvani golf. Niti pet posto od čitave ove investicije ne ide na golf. Sve ostalo ide za vile i apartmane koji će se prodavati na tržištu. Dakle, ne radi se niti o turizmu, niti o golfu kao sportu. Radi se o biznisu s nekretninama', rekao je Đuro Capor, iz građanska udruga Srđ je naš.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook