Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika HNS-ovac Andro Vlahušić demantirao je udrugu GONG i listu 'Srđ je grad' koje su ga zbog predizbornog pisma optužile za kršenje zakona.


Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić danas je odbio optužbe liste "Srđ je grad" i navode iz teksta na stranicama GONG-a da se neovlašteno koristio zaštićenim podacima pacijenata šaljući im pismo u kojem ih poziva da na izborima za gradonačelnika glasuju za njega.

Vezani članci Slika nije dostupna Nepotpuni rezultati za gradonačelnika Dubrovnika: U drugom krugu Vlahušić i Andrić Slika nije dostupna Sanja Jovanović i Mihovil Španja: Grad Dubrovnik nas ignorira, želimo stanove!

Na novinarsko pitanje smatra li da je učinio nešto nezakonito, Vlahušić je odgovorio kako "ne postoji nikakav zaštićeni podatak ako nekome uputite pismo zato što dugo radite s njim" te da od 1989. radi samostalno u Centru za dijabetes, uključujući svaki ponedjeljak, a punih deset godina radio je sam.

>> FOTO Vlahušić vlastitim pacijentima slao pisma i tražio ih glasove?

"Tih deset godina svi moji pacijenti, pogotovo oni teži, imali su moj broj telefona i stalno bili u kontaktu. Sad u ovoj kampanji za dio ljudi kojih se sjećam, a kroz ove 24 godine pregledao sam ih više desetaka tisuća, uputio sam jedno vrlo ljubazno pismo koristeći samo ime i prezime i ništa više", rekao je Vlahušić i dodao kako se ispričava svima onima koji su bili njegovi pacijenti i koje je zaboravio te im nije poslao tako ljubazno pismo.

Na stranici GONG-a stoji tekst pod nazivom "Hoće li biti sankcija za Vlahušića zbog zloporabe podataka pacijenata" u kojemu GONG reagira na pismo koje je svojim pacijentima kao dubrovački gradonačelnik, ali i kao liječnik poslao Vlahušić, a u kojem ih poziva da izađu na izbore i glasuju za njega i njegovu listu.

U tom se tekstu tvrdi kako je Vlahušić prekršio Ustav, Zakon o zaštiti osobnih podataka i Kazneni zakon te da je postupio potpuno suprotno izbornome etičkom kodeksu u kojemu se izričito navodi da je uporaba osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način te onih koji su zakonito prikupljeni od organizacija i službi za druge namjene protivna etici. U tekstu na stranici GONG-a stoji i da se kodeks zbog nekog razloga odnosi samo na parlamentarne izbore.

Dok ne pristigne odgovor Hrvatske liječničke komore o tome hoće li tražiti Vlahušićevo očitovanje i hoće li biti sankcija i kakvih jer je riječ o povredi povjerljivosti odnosa liječnika i pacijenta, sasvim je jasan članak Kaznenog zakona 146. u kojemu u stavku prvom piše da će onaj tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine, a u stavku četvrtom da će - ako to kazneno djelo počini u obavljanju svojih ovlasti - službena osoba biti kažnjena kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, stoji u tekstu na GONG-ovoj službenoj internetskoj stranici.

Zbog pisma pacijentima, poslanog tijekom izborne kampanje, Andru Vlahušića prijavila je Kaznenom odjelu dubrovačkoga Državnog odvjetništva i kandidacijska lista "Srđ je grad".

Vlahušić (HNS) je u prvome izbornom krugu za dubrovačkoga gradonačelnika ostvario najbolji rezultat i 32 posto potpore birača te će se u drugome krugu natjecati s kandidatom HDZ-a Teom Andrićem, koji je dobio 26 posto glasova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju