Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demantira prozivke

Vlahušić: Samo sam poslao jedno ljubazno pismo, nisam kršio zakon!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika HNS-ovac Andro Vlahušić demantirao je udrugu GONG i listu 'Srđ je grad' koje su ga zbog predizbornog pisma optužile za kršenje zakona.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić danas je odbio optužbe liste "Srđ je grad" i navode iz teksta na stranicama GONG-a da se neovlašteno koristio zaštićenim podacima pacijenata šaljući im pismo u kojem ih poziva da na izborima za gradonačelnika glasuju za njega.

Pročitajte i ovo Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Zabilježili nepravilnost Mostarski HDZ pozivao građane da se registriraju u njihovim prostorijama, Gong upozorio: "Obavijestili smo Povjerenstvo" Rada Borić Parlamentarni izbori Predstavljanje koalicije Možemo! i Srđ je grad u desetoj izbornoj jedinici

Na novinarsko pitanje smatra li da je učinio nešto nezakonito, Vlahušić je odgovorio kako "ne postoji nikakav zaštićeni podatak ako nekome uputite pismo zato što dugo radite s njim" te da od 1989. radi samostalno u Centru za dijabetes, uključujući svaki ponedjeljak, a punih deset godina radio je sam.

>> FOTO Vlahušić vlastitim pacijentima slao pisma i tražio ih glasove?

"Tih deset godina svi moji pacijenti, pogotovo oni teži, imali su moj broj telefona i stalno bili u kontaktu. Sad u ovoj kampanji za dio ljudi kojih se sjećam, a kroz ove 24 godine pregledao sam ih više desetaka tisuća, uputio sam jedno vrlo ljubazno pismo koristeći samo ime i prezime i ništa više", rekao je Vlahušić i dodao kako se ispričava svima onima koji su bili njegovi pacijenti i koje je zaboravio te im nije poslao tako ljubazno pismo.

Na stranici GONG-a stoji tekst pod nazivom "Hoće li biti sankcija za Vlahušića zbog zloporabe podataka pacijenata" u kojemu GONG reagira na pismo koje je svojim pacijentima kao dubrovački gradonačelnik, ali i kao liječnik poslao Vlahušić, a u kojem ih poziva da izađu na izbore i glasuju za njega i njegovu listu.

U tom se tekstu tvrdi kako je Vlahušić prekršio Ustav, Zakon o zaštiti osobnih podataka i Kazneni zakon te da je postupio potpuno suprotno izbornome etičkom kodeksu u kojemu se izričito navodi da je uporaba osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način te onih koji su zakonito prikupljeni od organizacija i službi za druge namjene protivna etici. U tekstu na stranici GONG-a stoji i da se kodeks zbog nekog razloga odnosi samo na parlamentarne izbore.

Dok ne pristigne odgovor Hrvatske liječničke komore o tome hoće li tražiti Vlahušićevo očitovanje i hoće li biti sankcija i kakvih jer je riječ o povredi povjerljivosti odnosa liječnika i pacijenta, sasvim je jasan članak Kaznenog zakona 146. u kojemu u stavku prvom piše da će onaj tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine, a u stavku četvrtom da će - ako to kazneno djelo počini u obavljanju svojih ovlasti - službena osoba biti kažnjena kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, stoji u tekstu na GONG-ovoj službenoj internetskoj stranici.

Zbog pisma pacijentima, poslanog tijekom izborne kampanje, Andru Vlahušića prijavila je Kaznenom odjelu dubrovačkoga Državnog odvjetništva i kandidacijska lista "Srđ je grad".

Vlahušić (HNS) je u prvome izbornom krugu za dubrovačkoga gradonačelnika ostvario najbolji rezultat i 32 posto potpore birača te će se u drugome krugu natjecati s kandidatom HDZ-a Teom Andrićem, koji je dobio 26 posto glasova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene