Zbog nezakonite sječe šume na Marjanu Inspekcija zaštite prirode podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je da je nalaz inspekcije irelevantan jer se poziva na zakon koji više nije na snazi.


Državni inspektorat očekuje odluku Općinskog državnog odvjetništva u Splitu u vezi podnijete kaznene prijave zbog nezakonite sječe šume na Marjanu. Nakon sanacije će se ponovno izvršiti inspekcijski nadzor park šume Marjan.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je u Dnevniku Nove TV podsjetio da je županija u veljači ddnijela odluku o uvođenju Instituta za sprečavanje nastanka elementarne nepogode.

Slika nije dostupna Dnevnik Nove TV doznaje: Inspekcija podnijela kaznenu prijavu zbog nezakonite sječe šume na Marjanu

''Tada smo konstatirali da svim sredstvima treba spriječiti daljnju katastrofu i propadanje marjanske šume od nametnika koji je tu više desetljeća. Problem na Marjanu je nastao zbog višedesetljetnog nemara, zanemarivanja i odlaganja problema od strane mojih prethodnika. Ja sam se tome suprotstavio'', rekao je gradonačelnik. Negira da je sječa šume bila nezakonita.

''Nalaz inspekcije zaštite okoliša je irelevantan jer se pozivaju na zakon koji je stavljen izvan snage'', kaže Krstulović Opara i dodao da se sada rješava ''nered'' koji je na Marjanu ostavio SDP, koji je prijavu i podnio. ''Lopov viče – drži lopova. To se sada događa'', kaže gradonačelnik.

Sanacija će trajati još nekoliko godina

Na pitanje koja elementarna nepogoda opravdava sječu zdravih stabala, Krstulović Opara kaže – neka struka kaže što se tamo dogodilo. ''Ako postoje prijave, neka odgovaraju oni koji trebaju. Neki dan ste me pitali osjećam li se odgovornim. Apsolutno se osjećam odgovoran za sve u ovom gradu, čak i za ono i za što nisam kriv i što sam naslijedio od svojih prethodnika. Ljudi su me izabrali da riješim probleme, pa tako i ovo. Ne bojim se nikakvog progona jer ništa protuzakonito nismo napravili'', istaknuo je gradonačelnik Splita.

Marjan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Priča o zapuštanju splitskog blaga uznemiruje stanovnike: Što se događa na Marjanu - sanacija ili pustošenje?

Na optužbe da je za prodaju drvne mase, za koju je dobiveno dva milijuna kuna, morao dobiti dozvolu Gradskog vijeća, Krstulović Opara kaže da nisu točne. ''Neki su htjeli platiti da netko odveze tu drvnu masu, a ja sam to spriječio. Dobili smo naknadu za tu masu koju je izvođač odveo. Dobili smo novac za to i smanjili izdatak gradskom proračunu'', objašnjava gradonačelnik Splita.

Kazao je da će sanacija trajati još barem tri godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju