Andrej Plenković, predsjednik Vlade, javio se uživo u Dnevnik Nove TV iz Sukošana te rekao da će Vlada pronaći načina da pomogne gradovima koji su pretrpili velike štete od poplave.


Kakvo ste stanje zatekli danas i kako je Vlada pomogla ljudima na terenu?

Danas smo potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravstva Milan Kujundžić i ja već oko 14:30 bili u Zadru, sastali se s gradskim i županijskim stožerom, upoznali se sa svim detaljima koji se odnose na ove enormne oborine koje su pogodile u jednom danu Zadarsku županiju. Dakle, više je kiše palo danas nego u proteklih šest mjeseci sve skupa. To govori o količini oborina i naravno ovako velikih poplava. Prije svega želim zahvaliti svim vatrogascima, pripadnicima Civilne zaštite, Hrvatske vojske, ljudima koji su nastojali pomoći na svaki način da se olakšaju ovako neugodne situacije poput ove gdje su poplavljene bile ne samo kuće nego i neki javni objekti. Vidjeli smo danas zadarsku bolnicu gdje je u vrlo kratkom roku, već tijekom jutra, nastala određena šteta i zaista učinit ćemo sve kao Vlada da i financijski, nakon što župan, po mom sudu gotovo sto posto, proglasi elementarnu nepogodu, pronađemo načine kako da pomognemo našim sugrađanima i svim gradovima i općinama koji su doživjeli ovakvu elementarnu nepogodu danas.

Sanacija će biti itekako skupa. Otkud novac?

Vezani članci Poplavljen podvožnjak u Škorpikovoj (Foto: Matija Habljak/Pixsell) - 12 Intervencija je bilo toliko da ih nisu stigli ni brojiti: Vatrogasci imali pune posla ruke zbog obilne kiše u Zagrebu Kiše donose sa sobom i lokve (Sanjin Strukic/PIXSELL) Jesen je ušla na velika vrata, ali ne brinite se: Evo kad će se vratiti sunčaniji dani, a ponegdje bi moglo biti i za - kupanje

Prije svega pričekat ćemo procjenu tih šteta. Vidjeli ste i prošlog tjedna Vlada je pronašla 7,6 milijuna kuna u proračunskim zalihama za naše vatrogasce. Ta će sredstva na pravičan način biti distribuirana za sve ono što su vatrogasci učinili u ovoj zaista vrlo teškoj, katastrofalnoj požarnoj sezoni tijekom ljeta i napravilo za pilote naših kanadera i mehaničare. Vlada ima načina da kroz resore i proračunske zalihe u situacijama ovakvih elementarnih nepogoda, pomogne onim krajevima koji su doživjeli katastrofu. Danas sam se, između ostalog, čuo i s Valterom Flegom, županom Istarske županije, gdje su posljedice nešto manje. Ovo je možda rezultat i klimatskih promjena. Vidjeli ste, nakon tolikih suša sada kao da smo preko noći promijenili ne jedno, već dva godišnja doba.

Prvo požari, sada poplave. Jeste li zadovoljni reakcijom sustava u ovakvim situacijama?

Danas smo ovdje bili svi praktički u nekoliko sati, čelnik DUZUS-a, Županijska vatrogasna zajednica, sve službe Zadarske županije, grada, općina. Razgovarali smo s čelnicima lokalne samouprave, vidi se da je maksimalan angažman, koordinacija. Hrvatska vojska je na raspolaganje stavila preko 300 svojih pripadnika, njih oko 125 je angažirano. Vozila, 14 crpki, koji nastoje u vrlo kratkom roku pomoći da se voda makne iz objekata koji su poplavljeni. Isto rade i vatrogasne postrojbe. Došli su ovdje kolege iz Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske županije, ponude za pomoć dolaze i od drugih. Mislim da u ovako kratkom roku, vodite računa da je ovo sve krenulo jutros, danas možemo reći da se situacija stabilizira. Posebno je bilo neugodno vidjeti razmjere poplave u Ninu, pa i ovdje, nekoliko stotina metara gdje stojim, u Sukošanu, zatim u Bibinju... Prema tome, sustav reagira i želim još jedan put zahvaliti svima koji nastoje smanjiti posljedice ove današnje poplave i nepogode.