Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarali preko videoveze

Plenković oštro prosvjedovao predsjedniku EP-a zbog incidenta s europarlamentarcima na granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković izrazio je predsjedniku Europskog parlamenta nezadovoljstvo zbog incidenta s europarlamentarcima koji su prošlog vikenda pokušali ilegalno prijeći zelenu granicu Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je danas preko videoveze s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i prosvjedovao zbog privatnog posjeta četvero talijanskih zastupnika Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu na zelenoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Teške riječi Plenković prozvao tri stranke: "Svi su korumpirani. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan" Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Iz Ureda predsjednika Vlade priopćili su da je Plenković naglasio kako je cilj talijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske, uz nepoštovanje njezinih zakona i institucija.

''Hrvatska je diplomatskim putem upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali'', stoji priopćenju u kojemu su naveli i da je premijer izrazio očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti.

''U razgovoru je obostrano potvrđen privatni karakter posjeta talijanskih socijalističkih zastupnika u EP-u i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirao niti odobrio Europski parlament. Naglašena je važna uloga Hrvatske u čuvanju i upravljanju vanjskom granicom Europske unije'', poručili su iz premijerova Ureda.

Alenko Vrđuka, voditelj službe za granicu PU sisačko-moslavačke, za Dnevnik Nove TV ispričao je što se točno događalo u mjestu Bojna, zadnjem selu prije bosanske granice. Do tog mjesta stigla su i četvorica talijanskih eurozastupnika.

"Njihova je namjera bila da prijeđu državnu granicu izvan mjesta koje je predviđeno za prijelaz granice. Ovdje nije granični prijelaz", kazao je Vrđuka.

Europarlamentarci su kasnije rekli da su htjeli vidjeti kako se troši novac iz Europske unije. "To nije istina. Mi to znamo iz verbalne note Talijanske Republike, gdje su oni tada izrazili namjeru da bi prešli državnu granicu kroz šumu u mjestu Bojna", objasnio je Vrđuka i dodao da su imali namjeru granicu prijeći kroz šumu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene