Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveća francuska investicija u Hrvatskoj novi je terminal zračne luke. No, Francuze zanimaju i drugi veliki infrastrukturni projekti.


Grade novi terminal zračne luke, gradili su autoceste, a žele graditi i Pelješki most. Riječ je o francuskim investitorima. U ponedjeljak je u Hrvatsku došlo 20-ak bogatih francuskih ulagača. O kakvim je kompanijama riječ, dovoljno je reći da samo jedna od njih ima 120 tisuća radnika i posluje u 100 zemalja. U Banskim dvorima primio ih je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Vezani članci Ivan Vrdoljak (Foto: Pixsell,Davor Visnjic) Ivan Vrdoljak u Dnevniku Nove TV: "Ako nema novca za povećanje plaća za učitelje, idemo na izbore" Građevinarstvo (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Inženjeri graditeljstva upozoravaju: ''Gradilišta škola, vrtića, zračnih luka... moći će voditi prvostupnici sa samo dvije godine iskustva''

"Usvojili smo cjelovitu, ambicioznu i široku poreznu reformu koja ima cilj ukinuti prepreke većoj konkurentnosti naših tvrtki", kazao je tom prilikom premijer. Na pitanje je li jednostavno ulagati u Hrvatskoj, Charles Paradis iz MEDEF Internationala kaže: "Da, mislim da nije toliko teško kao drugdje".

Najveća francuska investicija u Hrvatskoj novi je terminal zračne luke. No, Francuze zanimaju i drugi veliki infrastrukturni projekti. Paradis je tako kazao da su zainteresirani i za gradnju Pelješkog mosta. "To se pitanje stalno postavlja i moj odgovor je da."

U Hrvatsku je stiglo 20-ak velikih tvrtki, koje su održale niz razgovora s domaćim gospodarstvenicima. "Francuske tvrtke prepoznaju hrvatske tvrtke i ovo tržište, ali i kao kvalitetne partnere za treća tržišta", kazao je Luka Burilović, predsjednik HGK-a. I to u sektorima obrane, građevine, prometa i usluga.

Francuzi nisu zainteresirani samo za ulaganja, oni su već godinama i rado viđeni gosti u Hrvatskoj. Prošle je godine našu zemlju posjetilo oko 500 tisuća Francuza. Raste i robna razmjena Francuske i Hrvatske, a prošle je godine iznosila 700 milijuna eura. Hrvatska im je izvezla dijelove za automobile, vagone, kožne i drvene proizvode, a uvezla farmaceutske proizvode, elektroniku i automobile.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr