Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Projekt ide dalje

Plenković poručio da Pelješki most ide dalje, otkrio i kad bi trebao biti izgrađen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u subotu je posjetio Pelješac gdje je nazočio otvorenju obnovljene i dograđene osnovne škole u Orebiću te je izrazio uvjerenje da će se žalbe u odnosu na natječaj za izgradnju Pelješkog mosta brzo riješiti i da će se projekt nastaviti sukladno planovima.

Osnovna škola u Orebiću, koju pohađa 240 učenika, obnovljena je i dograđena financijskim sredstvima iz fondova EU iz kojih je u tu svrhu izdvojeno 35 milijuna kuna, iz uobičajenih fondova te iz Razvojne banke Vijeća Europe za društvenu infrastrukturu. Škola ima nove kabinete, sportsku dvoranu i igralište.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe

Premijer Plenković pohvalio je napore ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, istaknuo je kako socijalna infrastruktura dobiva veliki interes te dodao kako očekuje da se po tom modelu financira obnova i izgradnja i druge 74 škole koje imaju suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i druge dozvole.

Ova će škola sigurno zadržati mlade, omogućiti rad, razvoj i obrazovanje te osigurati bavljenje kulturom i sportom u velikoj sportskoj dvorani, rekao je Plenković.

Poručio je da je važno staviti naglasak na obrazovanje jer je to budućnost zemlje.

Smatra da je ulaganje u kvalitetu obrazovanja od najranijih dana ključ za hrvatsku budućnost i prilagodbu ubrzano mijenjajućem svijetu.

Pelješki most ide dalje

Plenković je rekao i kako je ovo godina u kojoj vjeruje da će Državna komisija za javne nabave riješiti pitanja žalbi koje se odnose na natječaj za izgradnju Pelješkog mosta.

Nakon toga i nakon dobivenih 357 milijuna eura bespovratnih financijskih sredstava od EU i suglasnosti Europske komisije koja je shvatila da izgradnja mosta nema upliva u pitanje razgraničenja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da se nedvojbeno gradi na hrvatskom teritoriju s te strane nastavljamo sa projektom i vjerujem da ćemo ga sukladno planu realizirati ako ne do kraja mandata ove vlade, sigurno na početku idućeg mandata Hrvatskog sabora i Vlade i time konačno riješiti stratešku stvar i za Pelješac i za Dubrovačko-neretvansku županiju, rekao je Plenković te ocijenio da će se time osigurati bolja, kvalitetnija i brža povezanost osobito u ljetnim mjesecima kad se kilometarske kolone i gužve stvaraju prilikom prolaska kroz BiH i Neum.

Orebiću treba nova trajektna luka

Za Orebić je posebno važno i rješavanje pitanja trajektne luke, a premijer Plenković je o tom projektu razgovarao sa županom i drugima predstavnicima.

U ljetnim mjesecima redovi na trajektu prema Korčuli i gužve ozbiljan su problem za razvoj turizma i za normalno funkcioniranje općine i život ljudi, rekao je te dodao da se o tome razgovarale Hrvatske ceste i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jer bi izgradnja nove trajektne luke trebala omogućiti kvalitetniji, održiviji i ugodniji boravak i stanovnicima i gostima, kojih ne Pelješcu ne fali i ima ih preko 100.000, rekao je Plenković.

Ustvrdio je da će Uprava za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i novi zakonski okvir biti poticajni za otoke pa i za Pelješec. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene