Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pozdravlja kaznu, ali...

Andrej Plenković o presudama Stanišiću i Simatoviću: "Hrvatska ne može biti zadovoljna. Sudjelovali su u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice"

Premijer Andrej Plenković komentirao je, prilikom posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji, stanje u zemlji, razvoj situacije sa cijepljenjem i aktualna uhićenja.

Premijer Andrej Plenković pozdravio je presudu kojom su bivši srbijanski obavještajci Jovica Stanišić i Franko Simatović u Den Haagu osuđeni na 12 godina zatvora, no dodao da Hrvatska ne "može biti zadovoljna" tom odlukom zbog uloge tog dvojca u "najstrašnijim zločinima".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković U očekivanju nove Vlade Plenković: "Izjava šefa IDS-a bila je sjajna" Zoran Milanović i Andrej Plenković recite svoje mišljenje ANKETA Milanović ili Plenković: Tko bi bio bolji premijer?

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT) u Den Haagu u srijedu je osudio Simatovića i Stanišića na 12 godina zbog uloge u zločinima u Bosanskom Šamcu, objavivši u presudi da nema dovoljno dokaza ni za jednu drugu optužbu tužiteljstva, pa tako ni za zločine u Hrvatskoj.

"Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za provođenje velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku i BiH i da su sudjelovali u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice", rekao je premijer, dodavši kako još nije imao prilike u potpunosti proučiti presudu.

"Vjerujemo da će MICT u žalbenom postupku na adekvatan način uzeti u obzir i njihovu ulogu u drugim zločinima", kazao je Plenković.

Naglasio je da pozdravlja kaznu čelnicima srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) ali da Hrvatska "ne može biti zadovoljna s obzirom na njihovu ulogu devedesetih godina".

Nezadovoljstvo je priopćenjem izrazilo i Ministarstvo pravosuđa i uprave jer presuda "ne odražava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tijekom velikosrpske agresije" na Hrvatsku i BiH.

"Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović", priopćeno je.

I ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nadu da će Žalbeno vijeće preinačiti presudu te dvojac osuditi za sve zločine počinjene na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koje im tužiteljstvo stavlja na teret jer oni "nesumnjivo zaslužuju najstrožu moguću kaznu".

O stanju u zemlji

Slijede reforme na svim područjima i na čemu radimo proteklih godina, najavio je premijer i kazao kako smo još u fazi prolaska kroz najveću krizu zadnjih 100 godina. Ističe kako smo izbjegli socijalnu frakuturu.

"Da nije bilo našeg djelovanja pitanje je koliko bi radnih mjesta bilo izgubljeno, koliko bi društava otišlo u stečaj. Iz faze očuvanja gospodarstva idemo u fazu pokretanja i očuvanja otpornosti", rekao je Plenković.

Premijer kaže i kako Hrvatska ima na raspolaganju 25 milijardi eura iz EU što nema nitko drugi. "To znači da imamo instrumente i poluge za razvoj", dodao je.

"Premostili smo krizu, očuvali radna mjesta, usvojili strateške dokumente, projekti su tu, novci su tu, politička volja i stabilnost su tu. Bit ćemo dalje konstruktivni za naše građane", zaključio je premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene