Premijer Plenković, upitan o početku prikupljanja potpisa za dvije referendumske inicijative – o izmjeni izbornog sustava i otkazivanju Istanbulske konvencije, rekao je kako inicijativa koja se tiče promjene izbornog sustava, zadire u one teme koje nisu teme koje bi trebale biti predmet referenduma.

Galerija


''I jedno i drugo pitanje, barem u ovoj političkoj inicijativi, zadiru u teme koje ne bi trebale biti predmet referenduma. Izborni sustav i izborno zakonodavstvo, model izbora, treba ostaviti predstavničkim institucijama. Ne znam u kojoj se zemlji izborni sustav definira referendumom. Ne sjećam se tog primjera, a dosta pratim. Zato sam uvjeren da te teme treba prepustiti Saboru'', rekao je premijer.

Vezano uz inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije istaknuo je kako se provedba te konvencija, sukladno Interpretativnoj izjavi, neće kositi s vrijednsnim sustavom u Hrvatskoj.

''Što se tiče Konvenciji o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji, moj je stav bio vrlo čvrst. Ništa se dramatično nije dogodilo kao što vidite. Mi ćemo u provedbi te konvencije, sukladno interpretativnoj izjavi voditi računa o tome da se provedba te konvencije ne kosi s vrijednosnim sustavom koji ovdje postoji'', kaže Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, upitan hoće li Sabor tražiti očitovanje Ustavnog suda ako se prikupi dovoljno potpisa, rekao je kako je na to pitanje već ranije odgovorio. (I.D: / Hina)