Premijer Plenković, upitan o početku prikupljanja potpisa za dvije referendumske inicijative – o izmjeni izbornog sustava i otkazivanju Istanbulske konvencije, rekao je kako inicijativa koja se tiče promjene izbornog sustava, zadire u one teme koje nisu teme koje bi trebale biti predmet referenduma.

Galerija


''I jedno i drugo pitanje, barem u ovoj političkoj inicijativi, zadiru u teme koje ne bi trebale biti predmet referenduma. Izborni sustav i izborno zakonodavstvo, model izbora, treba ostaviti predstavničkim institucijama. Ne znam u kojoj se zemlji izborni sustav definira referendumom. Ne sjećam se tog primjera, a dosta pratim. Zato sam uvjeren da te teme treba prepustiti Saboru'', rekao je premijer.

Vezani članci Ivan Penava Penava u Vukovaru prozvao Vladu, Plenković mu ubrzo odgovorio: "Treba naći balans između dostojanstvene zahvalnosti i sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo" Konferencija za medije inicijative Narod odlučuje (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Istekao rok za prikupljanje potpisa, inicijativa "Narod odlučuje" požalila se na opstrukciju rada u dva grada

Vezano uz inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije istaknuo je kako se provedba te konvencija, sukladno Interpretativnoj izjavi, neće kositi s vrijednsnim sustavom u Hrvatskoj.

''Što se tiče Konvenciji o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji, moj je stav bio vrlo čvrst. Ništa se dramatično nije dogodilo kao što vidite. Mi ćemo u provedbi te konvencije, sukladno interpretativnoj izjavi voditi računa o tome da se provedba te konvencije ne kosi s vrijednosnim sustavom koji ovdje postoji'', kaže Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, upitan hoće li Sabor tražiti očitovanje Ustavnog suda ako se prikupi dovoljno potpisa, rekao je kako je na to pitanje već ranije odgovorio. (I.D: / Hina)