Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"KOLIKO JE TO LIPA?"

(Ne)bitna poskupljenja: Premijer i resorni ministar o porastu cijene plina i struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kućanstva će uskoro osjetiti poskupljenje struje i plina, no premijer Andrej Plenković i resorni ministar Slaven Dobrović ne smatraju to zabrinjavajućim.

Prvog travnja građane čekaju nove cijene plina. Unatoč obećanjima, negdje će poskupjeti, negdje biti jeftiniji nego dosad, a koliko precizno za sve - nije točno izračunalo ni nadležno ministarstvo. Zbog toga se danas javnosti ispričao ministar Dobrović, dok je premijer na pitanje o blagom poskupljenju - odgovarao s podsmijehom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

Tjedan dana prošlo je otkako je Ministarstvo energetike krivo izračunalo nove cijene plina za dio opskrbljivača u Hrvatskoj. Tek danas od ministra stiže isprika. "Kažete točno, bilo je grešaka. Ja se ispričavam javnosti zbog tih grešaka. Tablica je imala informativnu nakanu. Mi ćemo se potruditi dopuniti tablicu, ispraviti greške i ponuditi javnosti novu tablicu koja će biti bitno bliža stvarnom stanju", kazao je Slaven Dobrović, ministar energetike.

A stvarno stanje kaže da će, unatoč obećanjima premijera i Vlade, računi za plin dijelu građana ipak biti veći. U Zagrebu primjerice - 33 kune na godinu. "Govorite od 33 kune godišnje. Dakle, ako podijelimo to s 12 mjeseci, to je čak 2 i nešto kune mjesečno. U redu - to je neko poskupljenje, međutim o ozbiljnom poskupljenju cijena plina kako su to neki katastrofično najavljivali nema govora", istaknuo je Dobrović.

Ni premijeru se poskupljenje od 30-ak kuna na godinu za plin, ali i gotovo 170 kuna godišnje za struju ne čini vrijedno isticanja. "Ne, neee. Gledajte, cijena plina na europskom tržištu varira, dakle ona nije ove godine kao što je bila prošle. Moja je zadaća kao Vlade da učinimo sve da napor koji radimo bude takav da naši građani i kućanstva to što manje osjete i mislim da će tako i biti", rekao je Andrej Plenković, prethodno upitavši "o koliko lipa" povećanja je riječ.

Zato će kućanstva uskoro osjetiti već spomenuto poskupljenje struje, i to za 5%. Uzrok je rast naknade za obnovljive izvore, koja bi trebala skočiti s 3 i pol - na 7 i pol lipa po kilovatsatu. Upitan može li se sa sigurnošću reći da poskupljenje neće ići preko 7,5 lipa, ministar Dobrović odgovara: "Neće ići. Dakle to je određeno kao dio koji ide u terećenje korisnika."

Eto bar neke utjehe građanima. Ili se možda time ne zamaraju - baš kao ni s 200 kuna većim godišnjim računima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene