Kao mandatar hrvatske Vlade, Andrej Plenković je dobio službeno osiguranje. Danonoćna zaštita njega i njegove obitelji bit će i pojačana kad postane premijer.


Iz policijskog vozila, uz pratnju do središnjice stranke.

"A dobro, evo, prvo jutro u tom smislu, zakon je zakon!", odgovorio je u utorak na pitanje je li se teško naviknuti da ga netko prati u stopu.

Zakon je to koji Andreju Plenkoviću kao mandataru daje status štićene osobe druge kategorije i 24-satnu zaštitu. Istu zaštitu koju su kao potpredsjednici Vlade dobili Božo Petrov i Tomislav Karamarko.

"Način na koji ja vidim buduće potpredsjednike Vlade mislim da će minimalno dva potpredsjednika Vlade po zakonu i ovako i onako imati taj status, a za ostalo mislim da nema nikakve potrebe", kaže Plenković.

No Božo Petrov dobiva i bolji status. Kao predsjednik Sabora postat će štićena osoba prve kategorije.

Tomislav Karamarko nakon prestanka dužnosti imao je pravo na tri mjeseca policijske zaštite. Povlastica ostaje i premijeru u odlasku.

I kao bivši premijer Tihomir Orešković bit će, prema Uredbi, još pola godine štićena osoba. Taj se rok može i produljiti pokaže li sigurnosna procjena da je zaštita i dalje potrebna.

A prema Uredbi, pravo na zaštitu više nemaju ni bivši dužnosnici Zoran Milanović i Ranko Ostojić, ako policija ne procijeni drugačije.

"Možda neku osobu bi trebalo štititi i godinu i dvije, možda i duže jer je ona s obzirom na ono što je radila dirnula u nekakve lobije ili nekakve druge kategorije ljudi, primjerice ako je to glavni državni odvjetnik'', smatra stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Državni odvjetnik posljednjih mjeseci ima pojačanu policijsku zaštitu i voze ga u blindiranom vozilu. Odlukom policije posebnu zaštitu imaju 4 osobe, a iz MUP-a odgovaraju i da trenutačno štite ukupno 24 osobe.

''Mjesečno ispod 10 tisuća eura sigurno nije''

No, ne otkrivaju koliko to sve stoji porezne obveznike.

"Mislim da mjesečno ispod 10 tisuća eura sigurno nije jedno štićenje osobe možda druge kategorije, ove prve kategorije sigurno i više'', kaže Cvrtila.

A u prvoj kategoriji, uz Predsjednicu te predsjednike Sabora i Vlade, štite se i predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda. U drugoj pak kategoriji su i ministri - vanjskih i unutarnjih poslova te ministar obrane.