Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz Haaga

Analiza: Što se može iščitati iz haške presude šestorki?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedavajući sudskog vijeća Jean Claude Antonetti dao je izdvojeno mišljenje na okolnosti udruženog zločinačkog pothvata i međunarodnog sukoba, čime je uvažio određene argumente obrane.

Iz ove presude se ponajprije može iščitati kontradiktornost u primjeni prava. Predsjedavajući sudskog vijeća, sudac Antonetti iz Francuske - ovo je možda i prvi put u povijesti Tribunala dao je suprotno, točnije izdvojeno mišljenje na okolnosti udruženog zločinačkog pothvata i međunarodnog sukoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po drugim osnovama Sudac Antonetti osporava udruženi zločinački pothvat, ali šestoricu Hrvata smatra krivima Slika nije dostupna Reakcije odvjetnika: 'Hrvatska država gotovo ništa nije učinila da nam pomogne u obaranju udruženog zločinačkog pothvata'

On, naime, smatra da ovo nije bio ujedinjeni zločinački pothvat u ekstenzivnom obliku, kako ga je većinskim brojem glasova sudskog vijeća danas sud presudio, točnije da Hrvatska, skupa sa svojim političkim vodstvom, nije bila do te mjere involvirana u sukob u Herceg-Bosni. Samim tim, po njemu, ne postoji međunarodni sukob.

>> Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20, Ćoriću 16, Pušiću 10!

Sudac Antonetti očito je uvažio argumente obrane o već povijesnoj činjenici da je predsjednik Tuđman pozvao Hrvate u Bosni i Hercegovini da na referendumu glasuju za nju kao za svoju državu, kao cjelovitu državu, kao i proklamaciju o uspostavi Herceg-Bosne kao hrvatske zajednice unutar Bosne i Hercegovine, koja priznaje demokratski izabranu vlast u Bosni i Hercegovini.

On je očito uvažio i činjenicu da je Hrvatska pomagala u zbrinjavanju izbjeglica tijekom rata, da je naoružavala Armiju BiH i još niz drugih činjenica. Ovo izdvojeno mišljenje bit će glavno uporište u žalbenom postupku u ovome predmetu.

Druga dva uporišta u svakom slučaju bit će pravomoćna presuda Gotovini i Markaču za Oluju i pravomoćna presuda za generala Momčila Perišića. Tim presudama je sudac Theodor Meron uspostavio jedan novi zahtjevan i vrlo težak standard proglašavanja krivnje po doktrini zapovjedne odgovornosti.

Koja je daljnja procedura?

U roku od 30 dana obrane, a i tužitelj ako želi, moraju najaviti svoju žalbu. To znači da oni u roku od 30 dana moraju oglasiti sudu najbitnije elemente i okolnosti na koje će se žaliti. Obrana će tražiti da se taj rok malo produlji jer ova presuda je doista obimna, velika, ima nekoliko tisuća strana, teška je pet i pol kilograma.

Nakon toga ide normalni tijek žalbenog postupka - pišu se žalbe pa odgovori na žalbe.

Konačnu žalbenu presudu u ovom vrlo kompleksnom i vrlo bitnom predmetu možemo očekivati tek za dvije godine. Ovo je najduži proces na Haškom tribunalu koji je dosad vođen, on je kompleksan ne samo u pravnom, nego i u političkom smislu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene