Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Koja su moguća rješenja spora Vlade i Europske komisije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović analizira koja su moguća rješenja spora hrvatske Vlade s Europskom komisijom oko primjene europskog uhidbenog naloga.

Hrvatska još uvijek ima priliku povući se. Hrvatska je zemlja članica i njoj Europska komisija stalno otvara taj put. Ukoliko se Republika Hrvatska povuče na početne, tj. na potpisane pozicije, na pozicije europskog prava i europskog ugovora, u tom slučaju će ove sankcije protiv Hrvatske biti obustavljene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lex Perković' VIDEO Evo što je Reding odgovorila Vladi! Slika nije dostupna Reding kritizirala Hrvatsku: VIDEO 'Ovo je ozbiljno kršenje zakona, ali prije svega povjerenja!'

Inače, to su teške sankcije, ova druga moguća sankcija - monitoring - je politička sankcija. Obje bi se višestruko odrazile na Hrvatsku i u smislu investicija i kreditnog rejtinga.

>> Pokrenut proces sankcioniranja Hrvatske: Ne poštuje se više od 20 uhidbenih naloga!

>> Njemački mediji se obrušili na Hrvatsku: 'Drskost je slaba riječ. Tomu se treba suprotstaviti'

Danas sam imala priliku razgovarati s više diplomata zemalja članica. Oni kažu da su oni de facto konzultacije već obavili prošlog tjedna i da Europska komisija ne bi otišla u ovaj povijesni postupak - ovo je prvi put da se pokreće članak 39. - da nema suglasnosti zemalja članica.

Oni su rekli da su razmotrili i argumente Europske komisije, ali i argumente koje je poslala Hrvatska i da su argumenti EK čvršći, pravno utemeljeni.

Također su nas obavijestili da Hrvatska lobira kod pojedinih zemalja članica, da traži potporu, ali da od toga ništa, da je njihov savjet da Hrvatska to riješi s Europskom komisijom na najbolji mogući način.

Tim više što su sve zemlje članice, uključujući i našu, prošloga tjedna dobili nacrt prve, neformalne komunikacije u kojoj stoji da Hrvatska odbija izvršiti uhidbeni nalog za više od 20 osoba, osobito onih koje su optužene za ubojstva disidenata ili osoba, kako stoji u tom dopisu, za vrijeme jugoslavenskog režima 80-ih godina.

Ne prizna li Vlada da je pogriješila, sljedeći na potezu je predsjednik Josipović

Optimalno bi rješenje bilo da Vlada i premijer smognu političke, osobne i svake druge hrabrosti da naprosto kažu da je pogriješio i da prestane s ovom pravnom akrobatikom oko 'lex Perković'. To bi bilo optimalno.

Ukoliko se to ne dogodi, onda je sljedeći na potezu predsjednik Josipović. On je, naime, potpisao 'lex Perković', nije iskoristio svoju ovlast da ga pošalje na preispitivanje ustavnosti.

Sada će mu ta nova inačica 'lexa' opet doći na stol i vidjet ćemo hoće li ga potpisati ili će ga poslati Ustavnom sudu na preispitivanje ustavnosti.

Ukoliko on potpiše tu hipotetsku novu inačicu zakona, u tom slučaju, ali tek kada se ispune svi formalni uvjeti, Ustavni sud ima ovlasti sam po svojoj nadležnosti proglasiti 'lex Perković' u bilo kojoj formi protuustavnim i to iz čistog razloga što je međunarodno pravo iznad nacionalnog prava, što su međunarodni ugovori iznad nacionalnih akata.

Svi europski mediji pišu o Hrvatskoj

Inače, danas su se o Hrvatskoj raspisali svi europski mediji. Svi njemački mediji, od lijevih preko središnjih do desnih, svi tvrde isto.

Frankfurter Allgemeine Zeitung potez naše Vlade naziva neviđenom drskošću. O Hrvatskoj piše i luksemburški Wort, piše La Croix, piše La Libre, piše EU Observer, koji je zapravo neformalno glasilo Europske unije.

Neki pišu čisto o pravnom aspektu ove priče, a neki se bave i bićima kaznenih djela, dominantno slučajem Đureković, poput recimo dijela njemačkih medija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene